Égi jelenség

2021.06.10. 07:00

Másfél óráig tart a mai részleges napfogyatkozás

Akinek van hozzá megfelelő eszköze, érdemes ma 12.45 óra körül a napot kémlelnie, ugyanis részleges napfogyatkozást láthat. Szegeden és környékén mindössze a napkorong 4 százalékát takarja majd el a hold, Kanada északi területein viszont a 94 százalékát – ott gyűrűs napfogyatkozás lesz.

Munkatársunktól

A szegedi Vadaspark látogatói az 1999. augusztus 11-i teljes napfogyatkozás előtt. Fotók: Gyenes Kálmán.

Forrás: Archív fotó

Fotó: Gyenes Kálmán

Különleges égi jelenség történik ma: gyűrűs napfogyatkozás lesz. Ez alapesetben azt jelenti, hogy a Hold kitakarja a Nap 94 százalékát, így egy szabályos fénygyűrű figyelhető meg az égitest körül. Ilyet azonban csak Kanada északi területein, Grönland északkeleti sarkán, a sarkvidékeken és Szibéria keleti tájain láthatnak majd az érdeklődők. Hazánkban mindössze részleges napfogyatkozás lesz, az pedig, hogy milyen mértékű, attól függ, hol lakunk. Nagyobb mértékben az ország északi részén, kisebb mértékben a déli tájakon fogja kitakarni égi kísérőnk a központi csillagunkat.

Szegedről nézve mindössze 4 százalékban takarja majd ki a holdkorong a nap átmérőjét.

Az esemény tehát önmagában nem lesz túl látványos, naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel jól nyomon lehet majd követni a folyamatot. Ez Budapesten 12 óra 4 perckor kezdődik, a maximális kitakarás 12 óra 45-kor lesz, és 13 óra 27-kor válik el végleg a két égitest egymástól. Csongrád-Csanád megyében mindez pár perces késéssel lesz érzékelhető. Fontos, hogy aki figyelemmel szeretné kísérni a napfogyatkozást, ehhez a szaküzletekben kapható eszközök közül válasszon. A házi megoldások ugyanis látáskárosodást okozhatnak.

Hazánkban legutóbb 2015-ben volt részleges napfogyatkozás,

a következőre azonban alig másfél évet kell várni, hiszen 2022. október 25-én szintén lesz ilyen égi jelenség.

Gyűrűs napfogyatkozást azonban hazánkban jó eséllyel csak a mai fiatalok látnak majd, arra ugyanis 2075. július 13-ig kell várnunk. Ezt követően nem sokkal viszont teljes napfogyatkozás is lesz, 2081. szeptember 3-án. Erre utoljára 1999. augusztus 11-én volt példa: akkor a déli órákban sötétségbe borult az ország. A teljes napfogyatkozások egyébként nemcsak nagyon ritkák, de egy idő után ez a jelenség meg is szűnik majd. Számítások szerint 600 millió év múlva ugyanis a Hold olyan távolra kerül a Földtől, hogy többé már nem lesz képes teljesen elfedni a napkorongot, így a Föld felszínéről nem láthatunk majd teljes napfogyatkozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában