Az utolsó évfolyam vizsgázott Ásotthalmon

2021.06.01. 16:49

Megszűnik a virágkötő képzés a Bedőben – Galéria

Június 1-jén vizsgázott az ásotthalmi Bedő erdészeti iskolában az utolsó virágkötő évfolyam. A szakmai jegyzék megváltozása miatt a képzés következő tanévben már nem indul, ami még a diákokat is elszomorítja. A virágkötő a kertésztechnikus képzés egy szakmai iránya lesz.

Arany T. János

Vizsga rózsával. Azt mondják, szerettek a Bedőbe a járni a virágkötőnek tanuló lányok. Szeptemberben ez a képzés már nem indul az ásotthalmi erdészeti iskolában. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A 11.v osztályos, vagyis a virágkötő lányok éppen szünetet tartottak, a legnehezebb részén, a növényfelismerésen és a számlázáson már túl voltak, várták a vizsga kreatív részét, a csokorkötést. Egyelőre ők az utolsó évfolyam Ásotthalmon az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban, akik elvégzik ezt a képzést.

Vizsga rózsával. Azt mondják, szerettek a Bedőbe a járni a virágkötőnek tanuló lányok. Szeptemberben ez a képzés már nem indul az ásotthalmi erdészeti iskolában. Fotó: Karnok Csaba

Tizenhárom virágkötő

– Virágkötő és virágkereskedő tanulók vizsgáztak összesen tizenhárman. A virágkötő képzés a kétezres évek elején indult iskolánkban, ami most egy hároméves, akkor még kettő plusz kettes képzés volt. Ez egy szakmunkás szintű képzés volt, amelyre elsősorban lányok, de régebben néhány fiú is jelentkezett. Most valószínűleg néhány évig nem lesz ilyen képzésünk, mert tavaly megváltozott az országos képzési jegyzék, helyette bevezették a szakmai jegyzéket, amelyben a virágkötő képzés a kertésztechnikus képzésnek egy szakmai iránya lesz. Nálunk azonban nem lesz kertésztechnikus képzés, nem fogjuk ezt felvállalni, mert vannak erre nálunk sokkal felkészültebb iskolák, például Szentesen. Mi alapvetően erdész iskola vagyunk – magyarázta a döntés szakmai hátterét Andrésiné Ambrus Ildikó, az iskola igazgatója.

Szállítólevél is kell

– Azt nem mondom, hogy soha többé nem lesz nálunk virágkötő képzés. Ha más módon nem, felnőttképzés formájában biztos – tette hozzá az intézményvezető.

A keddi vizsgán volt növényfelismerés, dísznövényismeret, ami két részből áll: magyar és latin nevek ismeretéről kellett beszámolni.

Ezen kívül virágkereskedelmi ismeretekről adtak számot a diákok, akik ezt szerették legkevésbé, számlát, szállítólevelet töltöttek ki, majd a végén következett a legszebb és leglátványosabb része a vizsgának, amikor ajándékot csomagoltak, kelléket és csokrot készítettek.

Jó szakma

Azon kialakult egy kis vita, hogy ki nyilatkozzon, majd Ökrös Dominika Ajándék vállalta némi rábeszélésre a feladatot. Amikor azt kérdeztük, miért jöttek ide tanulni, előbb a klasszikus, reklámszövegnek is beillő válaszok érkeztek: kedvesek a tanárok, jól tanítanak, mert érthetően elmagyarázzák a tananyagot.

– Testvérem, is idejárt, ő mesélte, hogy jó iskola a Bedő – mondta a sándorfalvi Dominika, aki úgy fogalmazott, kicsit szomorú is amiatt, hogy szeptembertől nem indul ez a képzés, mert szerinte ez egy jó szakma. Dominika családi okokból egyelőre nem helyezkedik el az iskola után azonnal, de reméli, könnyen talál majd munkát.

A szünetben a vizsgabizottság a diákok korábbi munkáját értékelte, majd folytatódott a munka. Az igazgatónőtől megtudtuk, a szükséges hozzávalókat a rózsa kivételével mind megtermelik. A vizsgát pedig azért időzítették keddre, mert hétfőn van virágpiac és ott szerzik be mindig a csokrokhoz szükséges rózsákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában