Lesz kertésztábor

2021.06.16. 14:53

Palántákat kaptak a maroslelei diákok

A Galamb József nevét viselő makói agráriskola nemrégiben több környékbeli falunak adományozott palántákat az intézmény tankertjéből. Az ajándéknak alighanem Maroslelén örültek a legjobban.

Szabó Imre

Forrás: Maroslelei önkormányzat

A makói Galamb-iskola régóta híres külterületi tangazdaságáról, ahol diákjai a gyakorlatban sajátíthatják el a virágok, zöldségek, gyümölcsök gondozását, az állatok nevelését, a mezőgazdasági termények feldolgozását. Ezekben a napokban az intézmény több Makó környéki falu számára biztosított saját nevelésű palántákat – így Maroslelének is. Drimba Tibor lelei polgármester lapunknak azt mondta, főként karalábé-, paradicsom- és zellerpalántákat kaptak.

Ezek egy részét az iskola saját kis gazdaságában fogják felhasználni, a többit hazavihetik a gyerekek, otthon ültethetik el.

– Nálunk évek óta zajlik egy program, aminek az a célja, hogy a diákok megkedveljék és elsajátítsák a gazdálkodás fortélyait – tudtuk meg a kertészeti oktatást vezető tanárnőtől, Tóth Judittól. Az iskola szomszédságában van egy külön e célt szolgáló bekerített terület, amely egykor az önkormányzaté volt. Pályázati pénzből beszerezték a szükséges kerti szerszámokat, van komposztálóberendezésük, és az esővizet is gyűjtik. Bár a járványveszély miatt az utóbbi időben keveset tudtak a kiskerttel foglalkozni, a palánta­adomány most új lendületet adott a munkának. A kertészkedést a helyi tantervbe, a technikaórák tananyagába tudják beilleszteni.

A tanévnek ugyan vége, de a nyári szünet alatt kertésztábort fognak tartani a kiskertben.

– Azt szeretnénk, hogy a gyerekek ne csak a gyümölcsöket, zöldségeket ismerjék meg, hanem azt a munkát is lássák, ami ahhoz kell, hogy az elvetett magból feldolgozott élelmiszer kerüljön az asztalunkra – mondta a tanárnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában