a legtöbb bejelentés Békésből jött

2021.06.30. 13:52

Sok a patkány megyénkben

Tízezerből két szegedi írta meg a szakembereknek, hogy látott már patkányt a városban. Hódmezővásárhelyen már rosszabb az arány, ott ugyanennyi emberből öten futottak már össze a rágcsálóval. Elkészült az ország patkánytérképe.

S. Z.

Szeged, Plza t mellett patknyok szaladglnak Fot: Schmidt A

Forrás: DM

Fotó:

Ha valaki patkányt szeretne látni Csongrád-Csanád megyében, annak a legnagyobb esélye erre Nagymágocson van – derül ki derül ki a Sokk a rovar Facebook-oldal felméréséből, amelyet a Bábolna-Bio ismertetett. A nem reprezentatív ku­tatásban a helyiektől kérték a szakemberek, hogy írjanak ne­­kik, ha patkányt látnak. Az adatokat tízezer lakosra vetítették vissza, ami Nagymágocson egészen pontosan azt jelenti, hogy tízezer emberből 17 találkozott patkánnyal a te­­lepülésen. A megye egyébként a közepesen fertőzöttek közé tartozik. Nagymágocsot Földeák követi 13 észleléssel, a harmadik pedig Szegvár a maga 11 bejelentésével.

A megyei jogú városok vi­­szont nem állnak olyan rosszul.

Szegeden tízezer emberből épphogy csak kettő, Hódmezővásárhelyen pedig öt ember találkozott patkánnyal a felmérés időszakában.

A térkép alapjául szolgáló kérdőívet négyezer érdeklődő töltötte ki, a felmérés szerint nincs olyan vidéke az országnak, ahol ne lennének jelen a patkányok és az egerek, de az egyes megyék és települések között nagyon nagyok a különbségek. Lakosságarányo­san a legkevesebb bejelentés a dunántúli megyékből jött, a legtöbb pedig Békésből, Borsodból, Hevesből és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből.

Rágcsáló térkép. Fotó: Bábolna Bio

Arra is válaszoltak a megkérdezettek, hogy észleltek-e változást a patkányok és ege­­rek számában az elmúlt időszakban.

A válaszokból az derült ki, hogy a többség szerint több a rágcsáló a környezetükben. A kártevőket be­­jelentők legnagyobb része patkányból és egérből is többet látott az utóbbi időben, mint a korábbi években.

A megyei jogú városok viszont nem állnak olyan rosszul. Szegeden tízezer emberből épphogy csak kettő, Hódmezővásárhelyen pedig öt ember találkozott patkánnyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában