Ágyhoz kötöttek fogászati ellátása

2021.06.28. 17:24

Súlyosan beteg gyerekeket is el tudnak látni ezentúl

Hazánkban elsőként a Szegedi Tudományegyetem alkalmazza azt a hordozható berendezést, amely segíti az ágyhoz kötött, súlyosan beteg gyermekek fogászati ellátását – írja az SZTE.

delmagyar.hu

Forrás: SZTE

Fotó: ISTVAN S-TOTH

A Magyarországon egyedülálló hordozható fogászati eszköz-rendszert ezentúl a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) Fogászati és Szájsebészeti Klinika orvosai használhatnak a súlyosan beteg gyerekek fogainak a kezelésére.

A közel 5 millió forint értékű „BPR Swiss” svájci márkájú mobil fogászati berendezést a Gyógyító Angyal Alapítvány adományozta az SZTE SZAKK Fogászati és Szájsebészeti Klinikának.

A bőröndnyi méretű berendezés könnyedén elszállítható azokhoz a gyerekekhez, akik a speciális körülményeket biztosító, fertőzésmentes kórteremben fekszenek, de a fogazatuk is kezelésre szorul. Kompresszorról működtethető a fúró, a vízzel és sűrített levegővel alkotottott hűtéssel együtt. A műszert a fertőtlenített eszközök tárolására alkalmas tálcák egészítik ki.

Fotó: SZTE

A szegedi klinikán gyógyuló gyerekek a mobil fogászati berendezés segítségével teljes körű fogászati ellátást kaphatnak a fogfúrástól és a lyuk betömésétől kezdve a fogíny kezelésén és a fogkő eltávolításán át a letört fog polírozásáig vagy kihúzásáig.

– Az egészségügynek olyan szegmense fejlődik az SZTE klinikáin, amelyben a szociális szempont is erős. Az SZTE új berendezése segít azoknak a betegeknek, akikhez más módon nem lehet eljuttatni a fogászati kezelést – hívta fel a figyelmet a karitatív és nemes célra az SZTE rektora, Prof. Dr. Rovó László.

Fendler Judit kancellár kiemelte, hogy

a fekvő felnőtt betegek részére is indokolt lehet az eszköz beszerzése.

Az adománylevelet a Gyógyító Angyal Alapítvány projektkoordinátora nyújtotta át az SZTE rektorának. Az átadó ünnepségen a civil szervezet kuratóriumának elnöke, Ónodi János is megjelent.

– Országos szempontból is kiemelkedő a fogyatékkal élő betegek, köztük gyerekek ellátása, amit 1999 óta végzünk az SZTE Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján – hangsúlyozta az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja, Baráth Zoltán Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában