ezekre kell figyelni

2021.06.28. 16:10

Több száz kilométer gyerekkel

Megfelelő gyerekülés, ivóvíz, szellőztetés, kedvenc játék, pihenőidő, vezetési stílus. Ezekre és sok másra is figyelni kell, ha gyerekkel indulunk egy hosszabb autós útra.

K. A.

Gyermek az autóban – figyeljünk rájuk! Fotó: Török János

Fotó: Török János

A gépkocsiban 150 centinél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és -súlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható.

– Ügyeljünk arra, hogy maga az ülés is az előírásoknak megfelelően legyen rögzítve az autóhoz, a legbiztonságosabb az ISOFIX-rendszer – hangsúlyozzák a Magyar Gumiabroncs Szövetség szak­­értői. Ennek lényege, hogy az ülés két ponton rákapcsolódik a gyári fülekre, így az a karosszériával együtt mozog. Előre csak akkor tegyünk gyerekülést, ha a légzsák kikapcsolható.

A bébihordozót mindig a me­­netiránynak ellentétes irány­­ban kell felszerelni. Erő­sebb fékezéskor, ütközéskor a kisgyermek nyakizmai menetiránnyal szemben még nem tudják megfelelően tartani a fejet, ami sérüléshez vezet. A gyermekülést és az övet még indulás előtt igazítsuk meg és csatoljuk be, így máris csökkentettük annak az esélyét, hogy menet közben hátra kelljen fordulni. Ha kisebbekkel utazunk, aktiváljuk az ajtó gyerekzárát, ugyanilyen fontos, hogy blokkoljuk az elektromos ablakot, hogy a sofőrön kívül más ne vezérelhesse azokat.

Mindig legyen megfelelő mennyiségű víz – nem cukros üdítő – a gyerek kulacsában.

A légkondicionálót nem szabad túl hidegre állítani, ha az autó belsejében mért, illetve a külső levegő hőmérséklete közötti különbség túlságosan nagy, fennáll a megfázás, sőt a tüdőgyulladás veszélye.

A gyerekeket semmilyen körülmények között sem szabad bezárni és magára hagyni az autóban. A hőguta kockázatát nem szabad alábecsülni, a hosszabb utakat másfél-kétóránként szakítsuk meg egy kis pihenőre: ez nemcsak a vezetőket „rázza fel”, de a gyerekeknek is jót tesz, ha egy kicsit szaladgálhatnak.

A kicsik többnyire nem szeretnek megválni a plüssállatuktól. Elkerülendő, hogy a padlón kössenek ki – és ezért a segítségünket kérjék –, tanácsos ezeket rögzíteni például a gyereküléshez. A nagyobbaknak már lejátszhatunk meselemezt, hangoskönyvet, adhatunk a ke­­zükbe mágneses úti puzzle-t, társasjátékot.

Gyermek az autóban – figyeljünk rájuk!
Fotó: Török János

Sokaknak még a legsimább úton is felkavarodik a gyomruk, a gyerekek még érzékenyebbek, de segít elkerülni a bajt, ha megfogadunk néhány egyszerű tanácsot. Szellőztessünk rendszeresen, tartsunk gyakran pihenőt. Kisgyermekeknél figyelni kell a nyugtalanságra, a sápadtságra és az izzadásra. Ne legyen túl meleg ruha a gyereken, ugyanakkor a klíma használata miatt legyen kéznél egy kardigán vagy vékony pléd. Ne együnk zsíros, szagos vagy édes ételt, cukros üdítő helyett igyunk vizet. A napellenző arra is jó, hogy a gyerek inkább előre nézzen.

Haladjunk állandó tempóban, mellőzzük a hirtelen gyorsítást és fékezést, ha tehetjük, kerüljük a kanyargós országutakat és szerpentineket.

Az utazási rosszullétre felírt gyógyszerek alkalmazását mindig beszéljük meg a háziorvossal. Készítsünk be vízálló zacskókat, nedves törlőket és csereruhát.

– Szinte mindegy, hogy be­tartjuk-e a tanácsokat, ha elhasznált, kopott vagy az évszaknak nem megfelelő gumiabroncsok miatt az autó nem engedelmeskedik. A nyári abroncsok esetén az ajánlott minimális profilmélység 3 milliméter – figyelmeztet a szövetség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában