Toroczkai: A nemzeti összetartozás nem csak egy nap

2021.06.07. 17:02

Trianonra emlékeztek Ásotthalmon – Galéria

A magyar–szerb határ melletti Délvidéki Emlékparkban rendezett megemlékezést Ásotthalom a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, amelyen Toroczkai László polgármester a legigazságtalanabb és a legembertelenebb döntésnek nevezte Trianont.

A. T. J.

A Magyar Mártíromság Emlékművénél rendezett megemlékezést Ásotthalom a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Az Ásotthalmi Népdalkört Király Imre kísérte tárogatón hétfőn délelőtt, amikor a Himnusz közös eléneklésével elkezdődött a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezett ünnepség a határhoz közeli Délvidéki Emlékparkban. Csüllögné Nagy Zsuzsi Légy hű a magyarhoz című saját versét adta elő, majd Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere vette át a szót, aki a testvértelepülés, Királyhalom képviselőit is köszöntötte.

– Mi összetartozunk, nincs két település. 1920 június 4-én valakik, nagyon távol úgy döntöttek, hogy rajzolnak ide egy vonalat, de fogalmuk sem volt arról, hogy ezzel családokat szakítanak ketté.

– A történelem legigazságtalanabb és legembertelenebb békeszerződése miatt gyűltünk össze. A trianoni sebeket mind a mai napig senki se tudta begyógyítani. Hiába hivatalos állami ünnepnap, ez számunkra nem jelent orvosságot, mert nem ünnepelni jöttünk össze. A nemzeti összetartozás nem egy nap, hanem az év minden egyes napján bennünk kell, hogy legyen. Hinnünk kell azt, hogy mi egy nép és egy nemzet vagyunk – fogalmazott a polgármester, aki a fejünkben lévő határok ledöntésének fontosságát emelte még ki beszédében.

– Minden magyarnak meg kell értenie a Kárpát-medence minden pontján, hogy összetartozunk. Legalább az év egy napján döntsük le szimbolikusan a fejekben lévő határokat – tette hozzá.

Katona Róbert, Királyhalom helyi közösségének elnöke egy személyes történettel kezdte beszédét.

– Nagyapám még mesélt ezekről a dolgokról, bár csak hároméves volt 1920-ban.

A dédszüleim Gátsoron éltek, lovaskocsin ülve kerestek maguknak egy tanyát, ami aztán a határvonal túlsó felére került, szétszakította a családot Trianon.

Szerencsésnek mondom magam, mert magyarnak neveltek. Fontos feladatunk, hogyha meg akarunk maradni a szülőföldünkön, akkor a gyerekekbe beleneveljük a magyar öntudatot. Ezért is van szükség az ilyen találkozókra és megemlékezésekre – mondta Királyhalom polgármestere, majd a Magyar Mártíromság Emlékművénél elhelyezték a résztvevők az emlékezés virágait, végül Biacsi József plébános vezetésével a felszakadt sebekért imádkoztak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában