Régen lábmosónak hívták vásárhelyen

2021.06.18. 15:55

Vállalkozók támogatásával újul meg a szökőkút

Vállalkozók adakozásából újul meg Hódmezővásárhelyen a Hősök terén lévő szökőkút. A munkálatokat a Vásárhelyi Gazdaságfejlesztési Egyesület támogatásával végzik el. A vásárhelyi vállalkozók több millió forint értékű felajánlást tettek.

Adományokból újítják fel a szökőkutat. Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

– A beruházás értéke körülbelül 10 millió forint. A Hősök terén nemrégiben még a tramtrain építése miatt volt felfordulás, most érkezett el az ideje a tér csinosításának – mondta Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a napokban megtartott sajtótájékoztatón.

Rendbe teszik a szobrot

A Hősök terén a József Attila- szobor talapzatát is felújítják, amit a város cége készít. Megkezdődött a szökőkút rekonstrukciója is. A munkálatok parkrendezéssel végződnek.

– A Hősök tere fontos része a belvárosnak. A beruházások révén most részben megújulhat – emelte ki a polgármester. Hangsúlyozta, példaértékű, hogy vállalkozók összefogásával válhat újra működőképessé a szökőkút.

Adományokból újítják fel a szökőkutat.
Fotó: Kovács Erika

20 éve nem működik

A fejlesztés ötletgazdája Sebők-Papp Imre, a HK-CERAM Kft. ügyvezetője, aki a Hódmezővásárhelyi Működtető Zrt. (HMSZ Zrt.) igazgatóságának tagja, nemrégiben pedig a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő Zrt. (HVSZ Zrt.) igazgatóságának elnökévé is kinevezték. Sebők-Papp Imre Kalotay Balázst váltotta a székben.

A szökőkúttal kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, emlékezete szerint több évtizede működött utoljára a szökőkút.

– Akkor is csak lábmosónak hívtuk. Sajnos, legalább 20 éve nem tölti már be a funkcióját. A Hősök tere a város helyi közlekedési csomópontjává vált azáltal, hogy itt található a tramtrain egyik megállója és a helyi buszpályaudvara is. Sokan járnak erre. A tér jelenleg méltatlan állapotú. Innen jött az ötlet, hogy tegyük rendbe. Megkerestünk több vásárhelyi vállalkozót, hogy támogassák a kút felújítását – emelte ki Sebők-Papp Imre.

A munka jelenleg a gépház telepítésénél tart, a következő napokban pedig a vízgépészeti szerelés is elkezdődik.

– Ha elkészül a felújítás, reméljük, akik erre járnak, örömüket lelik benne – mondta. A parkosítást őszre tervezik.

Ledes világítást kap

Kendi Imre, a Z-Door Zrt. igazgatója, az önkormányzat városstratégiai tanácsadója elmondta, projektmenedzserként segíti a munkát.

A szökőkút medencéje mellé vízműaknát helyeztek, ezzel forgatják, szűrik majd a vizet. A szökőkút víztakarékos lesz, csupán az elpárolgó, vagy szennyezett vizet kell pótolni. A kútból vízsugarak emelkednek majd ki, amiket a tervek szerint alulról ledlámpákkal világítanak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában