Beporzó hadművelet – Így kedveznek a rovaroknak Szegeden

2021.06.05. 17:29

Virágoznak már a városi méhlegelők a réteken – Fotók

Március végén írta meg lapunk, hogy méhlegelőket, vadvirágos réteket telepítenek Szeged több pontján a Városmetamorfózis projekt keretében. A Beporzó hadművelet méhlegelői szépen virágoznak, és a fűtűműre festett rét is hamarosan elkészül.

Farkas Judit

Virágzik a méhlegelő a Vág utcai fűtőmű mellett, amelyen hamarosan elkészül a legnagyobb vadvirágos rét. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Márciusban írtuk meg, miért kerítettek le földdarabokat a zöldterületeken több helyen Szeged-szerte. A Mondolo Egye­­sület és a Szetáv közös Vá­rosmetamorfózis projektjének negyedik állomásán, a Beporzó hadműveleten dolgoztak: méhlegelőket vetettek, amiket a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. gondoz. Ezzel tudjuk segíteni egy nagyvárosban azokat a rovarokat, amelyek többek között haszonnövényeinket is beporozzák: nagy bajban lenne a világ nélkülük.

A projekt lassan a végéhez érkezik, utolsó lépésként abban segítenek, hogy otthon is tehessünk a beporzókért.

Szombaton 9.30-tól a Mátyás téren osztottak virágos magkeveréket azoknak, akik telepítenének méhlege­lőt a kertben vagy erkélyre, bal­­konládában.

– A keverék néhány négyzetméternyi terület virágba borítására lesz elegendő – tudtuk meg Dobai Tibortól, a Mondolo Egyesület tagjától. A közönség számára ez lesz az utolsó állomás, ez­­után már csak a falfestmény hivatalos leleplezése marad: június 15-e után tudják a szegediek teljes pompájukban bir­­tokba venni a projekt helyszíneit.

A terv bevált, városszerte tíz helyen virágoznak a méhlegelők.

A Szent György térit és a Vág utcait a fűtőmű mellett mi magunk is megnéztük. Mézontófű, repce, bíborhere borítja a Szetáv székhelye melletti területet: a vadvirágos réten rovarhotel is várja a lakóit, információs tábla pedig az arra járókat. A Vág utcai fűtőműn pompázik hamarosan a legnagyobb vadvirágos rét, legalábbis ami a növények méretét illeti. Marton Ákos és Vinkó Leó, akiknek a többi fűtőmű festményét és a Hajnóczy utcai, nemrég elkészült tűzfalfestményt is köszönhetjük, a háttérrel már elkészültek. A munka szünetében váltottunk az alkotókkal néhány mondatot. Kiderült, hogy május közepén elkezdték ugyan a festést, de az esős időjárás nem igazán volt partner a munkában. Most, a jó időben jól haladnak. Június 15-én mindenki láthatja majd a végeredményt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában