Szeged

2021.07.10. 13:22

A vízimadarak nem szorulnak etetésre

Ha etetik a vízimadarakat, akár a pusztulásukat is okozhatják, tudtuk meg a szakértőtől, ugyanis a folyamatos táplálékbőség kikapcsolja a túléléshez szükséges vonulási viselkedést. A kenyérfélék ráadásul bélgyulladást is okozhatnak.

Farkas Judit

A kenyérrel etetést automatával kerülik el, a Zápor-tóhoz is került, de a Magyar Madártani Egyesület egyáltalán nem javasolja a vízimadarak etetését. Fotók: Török János

Fotó: Török János

Ázott kenyérdarabok is úszkáltak a Zápor-tó üledékes vizében a partnál, ugyanis jellemzően száraz kenyérrel, kiflivel etetik nyaranta a vadkacsákat és más vízimadarakat. A tónál magautomata is áll – körülötte sétálgattak a kacsák, ételre várva, amikor a napokban a tónál jártunk. A Magyar Madártani Egyesület a közelmúltban adott ki közleményt, amelyben arra kérték a lakosságot, hogy ne etessék a vízimadarakat. Nem csak a kenyérre vonatkozott a kérés, egyáltalán semmivel nem szükséges. Ezek a madarak nyáron korlátlanul találnak táplálékot maguknak, tehát nem szorulnak rá az emberek segítségére. A felesleges etetés tömegesen veszélybe sodorhatja, megbetegítheti a madarakat, végső soron a pusztulásukat is okozhatja.

A kenyérrel etetést automatával kerülik el, a Zápor-tóhoz is került, de a Magyar Madártani Egyesület egyáltalán nem javasolja a vízimadarak etetését.
Fotók: Török János

– Azt hisszük, segítünk, pedig rosszat teszünk velük. Az állandó táplálékbőség ki­­kapcsolhatja a vonulási viselkedést, ami a téli túlélést segíti. Az állat hozzászokik, hogy mindig van táplálék, nem vonul el a hideg beköszönte előtt. Ha etetik, helyhez kötik. Amikor elfogy az étel, vagy megváltoznak az időjárási körülmények, jön egy hosszabb fagy, akkor fordul elő, hogy az etetett hattyú belefagy a jégbe – foglalta össze Tokody Béla, az egyesület Csongrád megyei csoportjának titkára.

Arról már sokszor írt lapunk is, hogy a kenyérfélék egyáltalán nem alkalmasak a madarak etetésére, ez alól a vízimadarak sem kivételek. Az emésztőrendszerükbe kerülve belgyógyászati problémákat, bélgyulladást okoz­­hat a pékáru, az állat elhullá­sához is vezethet. A kenyérmaradék odavonzza a patkányokat, és a vízbe kerülve a vízminőséget is rontja

– A Zápor-tónak sem valószínű, hogy használ, egyébként is na­gyon alacsony most a vízszint.

Az automatákból kapható magkeverékek pedig sokszor nem megfelelő minőségűek, a nem megfelelő táplálék fejlődési rendellenességekhez is vezethet a fiókáknál. Az lenne a legjobb, ha senki, sehol, semmivel nem etetné a vízimadarakat. A hattyúk hajlamosak elszemtelenedni is, ha kiszoknak a partra, akár a gyerekeket is agresszíven támadhatják újabb adag ételért. Arról pedig a Balaton kapcsán lehet többet olvasni, mennyire védelmezik a fiókáikat.

Nem mindig megfelelő minőségű magkeverék van az automatákban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában