"Még időben" prevenciós nap

2021.07.24. 17:17

Egészségnap bohócdoktorokkal Petőfitelepen – Fotók

Egészségnapot szervezett szombat délelőtt a Petőfi-telepi Művelődési Házban a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány. A Még időben elnevezésű prevenciós napon volt többek között vércukorszint- és vérnyomásmérés, és bohócdoktoros látásteszt, amit a táblának háttal végeztek a különleges szakemberek.

Munkatársunktól

Egészségnapot rendeztek a Petőfitelepen állapotfelméréssel, vicces bohócdoktoros tesztekkel és véradással. Fotó: Török János

Fotó: TOROK JANOS

– A hosszú és kényszerű bezárkózás és távolságtartás utcán az embereket újra megtanítjuk, egymásra találni. A helyi közösségben igény mutatkozott egy egészségnapra, ezért szerveztünk most itt egyet

– mondta Kőházi Edina, a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány közösségfejlesztője a Petőfi-telepi Művelődési Ház udvarán, ahol szombat délelőtt az egészsége és a szórakozásé volt a főszerep.

Az első állomáson egy sürgősségi ellátásban dolgozó ápoló mért vérnyomást, vércukrot és számolt testtömeg-indexet és segített életmód-tanácsadással azoknak, akiknek erre szükségük volt. Mivel épp senki nem állt sorban, megtudhattuk, hogy e sorok írójának a vérnyomás a tökéletes tankönyvi példája: 128/72, a pulzusa pedig 75. Illetve az is kiderült, hogy a fotóriporter kolléga vérnyomást csak az alkarján lehetett megmérni, mert a mandzsetta nem érte körül feljebb aminek két oka lehetett: vagy az kicsi, vagy a kolléga karja vastag.

A következő állomáson a Karitáció Alapítvány bohócdoktorai ennél jóval viccesebb állapotfelmérést végeztek. A látástesztre vicces szemüvegben, bohócorral és a táblának háttal került sor,a tüdőkapacitást pedig szélkerékfújással tesztelték. A mozgáskoordináció vizsgálata sem a hagyományos módon történt, minél gyorsabban kellett labdával eltalálni és leborítani a számozott üres dobozokat.

Jeddi Somának a dobás tetszett a legjobban. Testvére Áron tányért pörgetett, Sama pedig a diabolóval játszott, de a fiúk azzal a komoly előnnyel indultak, hogy a szüleik zsonglőrök. Bemutatkoztak még egészséges bioélelmiszerek és aloe verás termékek, illetve a Virtues in Action Projekt, melynek tagjai többek között egészségmegőrző és egészségjavító foglalkozásokat tartanak.

A művelődési ház színháztermében véradással kapcsolatos előadást hallgathattak meg a érdeklődők, majd kicsit beljebb merészkedve, vért is adhattak. Így tett a tápéi Nagy Melinda, akinek épp akkor vezették bele vénájába a tűt.

– Rendszeresen, háromhavonta járunk vért adni a férjemmel, aki ott ül

– mutatott a bejárat felé, ahol Nagy Attila még az adminisztrációt intézte. Attila katona kora óta, több mint 40 éve rendszeres véradó, hétvégén jobban ráér, ezért pont kapóra jött neki a petőfitelepi véradás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában