Gyerekek lőttek Zákányszék határában

2021.07.23. 19:13

Éjszakai bátorságpróba, kézigránát-célbadobás és elzárt telefonok – Fotók

Ha egy gyereknek szánt lövésztábort egy egykori rendőr vezet jelenleg is aktív rendőr kollégái és egy katona segítségével, akkor tudni lehet, hogy ott komolyan gondolják a dolgokat. Így is volt. Zákányszéken jártunk a Veterans' Shooting Club és a helyi művelődési ház által közösen szervezett lövésztáborban.

Arany T. János

Zákányszék nyáriszünetben hadgyakorlatot tartanak alsósoknak 2021.07.23. Képen: Fotó: Török János délmagyar TJ DM

Fotó: Török János

Több helyszínen zajlottak az események a Zákányszék tanyavilágában megbújó lőtéren, ahol tizennyolc, zöld és barna színű álcázó arcfestékkel bekent arcú 8 és 13 év közötti gyerek jött-ment. Mielőtt belemerültünk volna a részletekbe, Csikesz Péter táborvezetővel, a zákányszéki Veterans' Shooting Club vezetőjével elevenítették fel a kezdeteket.

Összefogásból indult

– Tavaly indult a tábor, amikor Zombori Istvánné, a Zákányszéki Művelődési Ház vezetője felvetette egy rendészeti tábor ötletét, amit a Csongrád-Csanád Megyei Védelmi Bizottság is támogatott. Tavaly még csak egynapos volt. Mondták, hogy idén is jó lenne, most kétnaposra bővítettük. Az egyik célunk, hogy a hivatás iránt érdeklődőket vezessük a jó útra – mondta a táborvezető, aki korábban rendőrként dolgozott, a lövészet területén pedig közel 30 éves tapasztalatával büszkélkedhet. Mint mondta, most tartalékosként erősíti a hazát. A tábor lebonyolításában pedig társadalmi munkában az aktív, hivatásos állomány soraiban szolgáló rendőrök, katonák segítik.

Idén is komoly feladatok várták a zákányszéki lövésztábor résztvevőit. Volt többek között célbalövés, célbadobás és bátorságpróba is. Fotó: Török János

Komoly feladatok

A gyerekek egy része az árnyékban pihent. Kicsit fáradtak voltak, túl voltak az éjszakai bátorságpróbán, amikor hideg fény mellett – egy foszforeszkáló kis műanyag rúd – párban kellett egy járőr útvonalat teljesíteniük a tábor körül. Mint az egyik segítő fogalmazott, volt hújujujj, meg ordítozás, de megoldották a feladatot. Péntek délelőtt egy csapat légpuskával lőfeladatot, célbalövést hajtott végre, egy másik az erdőben mesterlövészpuskával 30 méterről lőtt egy 80 centi átmérőjű korongra, a bejáratnál pedig gránátdobás volt, teniszlabdával pedig egy üres ötliteres söröshordót kellett eltalálni.

Legkisebb a legügyesebb

A nők és asszonyok ki vannak tiltva a táborból, mert mint a táborvezető fogalmazott, túlaggódják és túlanyáskodják az egészet. Az okostelefonok is ki vannak tiltva. Reggel, délben és este kapta meg mindenki a telefonját fél órára, egyébként elzárva pihentek a készülékek. A gyerekek egy kis bemelegítéssel kezdtek, volt fekvőtámasz, tolóckodás, guggolás és felülés. A megpróbáltatások ellenére senki sem panaszkodott, csak a hétéves Borbás Zénó, a legfiatalabb résztvevő mondta, hogy izomláza van a lábában. De azt sem panaszként. A zákányszéki kisfiút egyébként nem győzték dicsérni, hogy legkisebbként ő volt a legügyesebb.

Fotó: Török János

A gyerekek egymás szavába vágva meséltek élményeikről. Papp Endrének tetszett, hogy jól meghajtották őket, de agyilag is fejlesztenek a feladatok. – Jó az erőnléti edzés, izgalmasak a feladatok. Minden jó igazából – foglalta össze Burunkai Boldizsár. Sándor Márknak pedig a sátras alvás tetszett. A fiúk egyetértettek abban, hogy ha lehet, jövőre is eljönnek a táborba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában