Ezekre kértünk választ az üzemeltetőktől

2021.07.05. 08:00

Késői nyitás, monokini-tilalom: olvasói panaszok a Laposról

Hírt adtunk a megújított szabad strand megnyitásáról, és le is teszteltük a fürdőhelyet a Laposon. Érkezett azóta néhány észrevétel régóta oda járó olvasóinktól a strand házirendje kapcsán: ezekre kértünk választ az üzemeltetőktől.

Farkas Judit

20210629 Szeged Kánikulába strandolók a Tisza-parti Lapos szabadstrandon. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország

Fotó: Karnok Csaba

Június 15-én nyílt meg, rá pár napra le is teszteltük Szeged régi-új szabad strandját, a Lapost. Akkor megírtuk: hét közben 10 és 19, hétvégén 9 és 20 óra között tart nyitva a strand. Érkezett lapunkhoz néhány olvasói észrevétel a szabad strand működése kapcsán, a kezdés időpontját érintette az egyik. Többen voltak, akik évek óta jártak reggelenként úszni a partszakaszra.

A zárás időpontja kapcsán is érkezett kifogás: hét órakor a korábbi években még mindig voltak fürdőzők kánikulában, most pedig térdig sem szabad beleállni a vízbe ruhástul, miután lejárt a vízi mentők munkaideje. A büfé kilenc óráig tart nyitva, kivéve ha meccset közvetítenek a kivetítőn. Volt továbbá fürdőző, aki a monokinitilalmat kifogásolta. A házirendben annyi áll: fürdőruha használata kötelező. Azt is nehezményezte olvasónk, hogy nem lehet kutyát bevinni a strand területére.

Szabályok nélkül

– A Lapos területének használata az elmúlt években rendezetlen és szabályozatlan módon történt. Sok olyan szokás alakult ki, amely egy természetes fürdőhely esetében már nem folytatható tovább. A természetes fürdőhelyek létesítésének, üzemeltetésének feltételeiről, valamint a szabad vízen való tartózkodás szabályairól több jogszabály rendelkezik, amelyek meghatározzák az infrastrukturális, személyi, közegészségügyi és egyéb feltételeket, illetve tiltó rendelkezéseket is tartalmaznak. A fürdő üzemeltetési szabályzata és annak kivonataként a fürdő házirendje ezen jogszabályok, és bevett szokások alapján lett kialakítva – mondta el elöljáróban Kolonics Erika, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. új vezetője.

A Laposon a strandot sokan megszerették, de vannak kifogások a házirend kapcsán. Fotó: Karnok Csaba

Hosszabbítottak

A strand nyitva tartását július elsejével meghosszabbították: nem csak hétvégén, hétköznap is 9-től 20 óráig lehet használni a szolgáltatásokat. Ami az esti vízben állást illeti, a fürdés meghatározása nem tesz különbséget úszás és vízben állás között. Így ahol tilos fürdeni, ott annak minden formája tilos. Fürdeni pedig csak és kizárólag az arra kijelölt fürdőhelyen lehetséges a megadott nyitvatartási időben.

Rendelet tiltja az ebet

– Ahogy a többi hazai fürdőben elő van írva, nálunk is kötelező a fürdőruha használata. Megvan arra a megfelelő hely – Szegeden is –, ahol akár részlegesen, akár teljesen el lehet hagyni a fürdőruha használatát. A monokinizésre vonatkozó konkrét tiltás valóban nem szerepel a házirendben. Íratlan szabály a strandokon, hogy figyeljünk, legyünk tekintettel embertársainkra, a kisgyermekes szülőkre és gondoljunk arra is, hogy az okoseszközök segítségével pillanatokon belül felkerülhet bármi az internetre, tehát ebben az esetben már nem magánügy a monokini – érvelt az igazgató a monokinizés tilalma kapcsán.

A kutyák pedig a vonatkozó jogszabály miatt nem mehetnek be a szabad strandra. A 78/2008. (IV. 3.) kormányrendelet 7. melléklete mondja ki, hogy „Állatot a fürdőhely területére bevinni – a kormányhivatal által engedélyezett őrkutyás biztonsági szolgálat, illetve a vakvezető kutya kivételével – tilos.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában