SZEGEDI FOTÓMŰVÉSZ mondta el, MILYEN A HIVATALOS ÚT

2021.07.31. 18:10

Legyen türelmes, aki szabályosan szeretné reptetni drónját

Januártól megváltoztak a pilóta nélküli légi járművekre, ismertebb nevükön a drónokra és azok használatára vonatkozó szabályok Magyarországon. Ott hagytuk abba januárban a beszélgetést drónügyben Dobóczky Zsolt szegedi fotóművésszel, hogy meg kell csinálnia az EU-s vizsgát, nyilvántartásba kell helyeztetnie a drónját és az üzembentartót, azaz saját magát. Most ott tart, hogy márciusban beadta a drónja regisztrációs kérelmét a légügyi főosztályhoz, aminek eredményére azóta is türelmesen vár.

Arany T. János

Dobóczky Zsoltnak drónjogosítványa már van, a kötelező regisztrációra fél éve hiába vár. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Idézzük fel röviden a korábbi cikkünkben leírtakat, amiben a drónozást szabályozó intézkedések, törvények változásáról írtunk a legter.hu szaklap segítségével. Az utóbbi években jelentősen megnövekedett a drónfelhasználók száma. Segítségükkel eddig nem látott távlati fényképek és videók készíthetők, de szinte bármely vállalkozás számára hasznos kiegészítő lehet.

Ezért megéri felszállni. A kép a Görög harcos nevet kapta alkotójától.
Fotó: Dobóczky Zsolt

Az egyik fontos szabály, hogy lakott területen belül csak eseti légtér megléte esetén lehet drónt működtetni, viszont lakott területen kívül nem kötelező eseti légtér igénylése. A drónozás számára tiltott vagy korlátozott légtérrészek, az úgynevezett No Drone Zone-ok ellenőrzésére kötelező egy mobilapplikáció használata, amely egyúttal bejelentő felületként is funkcionál.

Szabályok szem előtt

Anélkül, hogy ennél alaposabban belemennénk a törvényi szabályozásba – hiszen ezek nek bárki bármikor utána tud nézni –, megnéztük Dobóczky Zsolt szegedi fotóművész segítségével, hogy néz ki mindez a gyakorlatban, mit kell tennie annak a drónfotósnak, aki a jogszabályok betartásával szeretne fotózni, filmezni.

Bűncselekmény is lehet

Ha fényképet vagy videót szeretnénk készíteni valakiről, ahhoz az illető személy szóban, írásban vagy ráutaló magatartással történő hozzájárulása szükséges. Nincs ez másképp a drón kamerájával felvett képek esetében sem. Csak szabálysértésnek minősül, ha egy személyről vagy annak lakásáról engedély nélkül, felismerhető módon készítünk képet, viszont ha a megfigyelés célja igazolódik, például a tevékenység rendszeresen ismétlődik, akkor már bűncselekmény valósul meg, amely sokkal szigorúbb büntetéssel járhat.

Bizakodásra okot adó kezdet

– Amikor januárban hatályba lépett az új törvény, elkezdtem alaposan utánajárni. Először is szükség van egy drónjogosítványra, ami egy drónpilóta-igazolvány. Viszont akkor, januárban még nem volt elérhető sem a vizsgaanyag és a vizsgáztatás sem működött, ezért az osztrákoknál, online vizsgáztam, ami olyan mint egy uniós jogosítvány, tehát itthon is használható. A drónt viszont már itthon kell regisztrálni. Február végén-március elején adtam be az erre vonatkozó igényemet a Közlekedési Hatóság Légügyi Felügyeleti Hatósági Főosztályához – idézte fel a bizakodásra okot adó kezdetet Zsolt, ami hamarosan szomorú fordulatot vett.

Dobóczky Zsoltnak drónjogosítványa már van, a kötelező regisztrációra fél éve hiába vár.
Fotó: Török János

Még mindig vár

De ne szaladjunk ennyire előre, visszatérünk még egy gondolatra az ausztriai vizsgához. Zsolt azért választotta ezt a megoldást, mert ott néhány évvel előttünk járnak az ügyben, ott már működőképes volt a rendszer, amikor itthon még fel sem állt. Másik ok, hogy ott ingyenes a vizsga, itthon nem. Tehát megvan a jogosítvány, Zsolt beadta igényét a regisztrációra, amely azóta is folyamatban van.

– Innen még nem tudtam továbblépni – summázta az eddig történteket, ami igazából nem sok. Szerinte valószínűleg kevesen lehetnek az illetékes főosztályon, akik ezzel foglalkoznak, a beérkezett igények száma ezzel szemben ezres nagyságrendű.

Ugyanazok a körök

De ha ez hirtelen mégis sikerülne, akkor sem reptethetjük drónunkat azonnal. Ezek után ugyanis regisztrálni kell a pilótát a gépével együtt. Ebben az a csavar, hogy ezt minden egyes drónnal újra és újra el kell játszani, tehát ha egy hivatásos drónfotós vásárol egy új, gyorsabb és jobb gépet, azzal ugyanazt a kört le kell futnia.

– Minden gépnél így kell eljárni, végig kell csinálni a folyamatot az elejétől. Másutt ez valószínűleg gyorsabb – foglalta össze véleményét Dobóczky.

Nézőpont kérdése. A magasból minden másképp fest. Focipálya kapuval.
Fotó: Dobóczky Zsolt

A megoldások

Ha mindez sikerült, itt még mindig nincs vége.

– A drónreptetéshez kötelező egy meghatározott alkalmazás használata, ami viszont működik. A drónos közösségi csoportokban tudok olyat, akinek megvan minden engedélye, de olyan kollégát is ismerek, aki átolvasta a szabályozást, eltette a gépet a dobozába és azóta elő se vette – mesélte a szegedi fotóművész.

És persze olyan is van, aki kockáztat és használja a drónját engedély nélkül. Állítólag egyes profik biztos, ami biztos, belekalkulálják a munkadíjba az esetleges büntetést is.

 

Magában mosolyog

– Rendszeresen szoktam érdeklődni a Közlekedési Hatóság Légügyi Felügyeleti Hatósági Főosztályánál, hogy áll az ügyem. Intelligensen elbeszélgetünk, megnyugtatnak, hogy folyamatban van, én pedig megértő hangot produkálok. Azért mosolygok magamban, mert röhej az egész – foglalta össze érzéseit röviden Dobóczky Zsolt, aki közel fél éve adta be a regisztrációs kérelmét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában