Üresen áll az épület

2021.07.06. 15:06

Megújulásra vár a makói konviktus

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Tárgyalásokba kezdett a makói önkormányzat a Szeged-Csanádi Egyházmegyével annak érdekében, hogy mihamarabb megkezdődhessen a Csanád vezér téri egykori püspöki lak, a műemléki védelem alatt álló konviktus felújítása, az épületegyüttes nagyobbrészt ugyanis egyházi tulajdon.

Farkas Éva Erzsébet az ügyet a legutóbbi testületi ülésen hozta szóba – elhangzott, hogy a szükséges tervdokumentáció már rendelkezésre áll, s az is, hogy a rezidenciával egybeépített szervita kápolna korábban már megújult. Jelenleg az épület nagy része használaton kívül, üresen áll, és az udvar is nagyon elhanyagolt.

Mint annak idején beszámoltunk róla, az önkormányzat már 2018 nyarán felkért egy tervezőirodát, hogy vizsgálja meg, miként lehetne az épület­együttest felújítva, hasznosítva jobban integrálni a város szövetébe.

Az elkészült koncepcióterv aztán bekerült a város gazdasági munkaprogramjába is. E szerint mindenek előtt az épületegyüttes régi méltóságát kell visszaadni, így például le kell bontani a múlt század szakszerűtlen bővítési, átalakítási munkáinak eredményét.

Ami pedig a hasznosítást illeti, a továbbra is működő kápolna mellett, a volt püspöki rezidencia helyiségeiben Csanád vármegye egyháztörténeti kiállítását lehetne berendezni, illetve felújítani a grafikai műhelyt, amihez szálláshelyet is létesítenének. Az egészet az udvar megnyitásával lehetne bekapcsolni a város vérkeringésébe, ahol a régi díszparkhoz hasonlót lehetne kialakítani. A felújítás egyébként 1400 négyzetmétert érintene, a bontás pedig 165-öt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában