Hódmezővásárhely

2021.07.29. 15:53

Ősszel elkészülnek a Kovács-Küry Időskorúak Otthonának felújításával – Fotók

Felénél jár a vásárhelyi Kovács-Küry Időskorúak Otthonának energetikai felújítása. A gondozottakat az építkezés üteméhez alkalmazkodva költöztették intézményen belül. 

T. Sz.

Minimalizálni a mentális terheket: a gondozók az ápoltak nyugalmát óvták az építkezés idején. Fotó: Török János

Fotó: TOROK JANOS

Az 1986-ban épült, azóta csupán részlegesen felújított vásárhelyi épületben várhatóan ősszel zárul a kormányzati és uniós támogatású energetikai korszerűsítés. Jelenleg felénél jár a Serház téri intézmény felújítása, amelyet még egy 2016-os nyertes pályázat finanszíroz a Széchenyi 2020 program részeként.

A járványügyi, a higiénés, a tűz-, munka- és balesetvédelmi előírásoknak egyszerre kellett és kell megfelelniük a vásárhelyi Kovács-Küry Időskorúak Otthonában. A 600 millió forintból megújuló épületben jelenleg is szakaszosan dolgozik a kivitelező cég, ehhez alkalmazkodva költöztették át az érintett szobák lakóit az épület más-más részeire. Az ellátási és építési részeket teljesen elkülönítették.

Ahogy Bálint Gabriella, az intézmény vezetője lapunknak elmondta: jelenleg az épület kívül-belül építési terület. Ehhez kellett alkalmazkodnia munkatársainak, a gondozottaknak és hozzátartozóiknak is. A helyzet behatárolta a látogatási lehetőségeket: egy ideig a belső udvarukon fogadták az oda érkezőket, most, hogy ott is dolgoznak, a főbejáratnál keresnek csendesebb részeket. Rossz időben a nagy ebédlőt tervezik megnyitni.

– Mindent megteszünk az idős, törékeny gondozottak nyugalmáért, hogy az időleges környezeti változás, az itteni, jól megszokott közvetlen környezetük időleges elvesztése kevésbé terhelje őket

– fogalmazta meg szándékaikat Bálint Gabriella.

Az alapvetően kétszáz fős otthon betegosztályán jelenleg körülbelül száz ellátottról gondoskodnak, az emeleti járóosztályon további ötvenen laknak.

A felújítás után fogadják ismét az újonnan jelentkezőket. Az intézmény vezetője szerint a közbeszerzési eljáráson nyert kivitelező cég munkatársaival jól tudtak együttműködni. Ezt kérdésünkre szintén megerősítette Kiss Gábor, a Ta-Ki House Építő Kft. ügyvezetője, aki szerint bár nehezebb volt így dolgozniuk, kölcsönösen segítették egymást. Megbeszélték az átköltöztetések, a szakaszos munkálatok ütemét.

A három üvegkupolán kicserélték az ablakokat, a beépített távirányítású elemek segítségével a teljes épület átszellőztethető. Jelenleg a nyílászárókat cserélik, illetve a homlokzatot szigetelik, majd az új hőközpontot alakítják ki. A régi kazánok helyett új kondenzációs eszközöket szerelnek be, valamint beépítenek két darab levegő-víz hőszivattyút. Új vezetékhálózatot építenek ki, illetve a főbejárat előtti térburkolatot is felújítják. A kivitelező októberi átadással számol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában