Még türelmesek a bérlőkkel

2021.07.02. 15:25

Sok család szerződés nélkül, komoly tartozással él az önkormányzati bérlakásokban

Tavaly nyáron derült ki, hogy 136 önkormányzati lakás bérlőjének lejárt a szerződése Hódmezővásárhelyen, és jogcím nélkül laknak az ingatlanokban. Ráadásul sokmilliós tartozást is felhalmoztak bizonyos családok.

Kovács Erika

A jogcím nélküli, tartozást felhalmozó lakók egy része a Szabadság téren él. Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Az önkormányzat 2020. július 1-jétől adta át megőrzésre, ál­­lagmegóvásra, hasznosításra a lakás- és nem lakás célú ingatlanvagyonát a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. (HVSZ) ingatlankezelő részlegének (IKR).

Jogcím nélküli bérlők

– A megszűnt Lakás- és Helyiséggazdálkodási Csoport ki­mutatása szerint tavaly 136 la­­kás maradt önkormányzati kezelésben a jogcím nélküli lakáshasználók miatt, akikkel a tartozásuk teljes kifizetéséig nem lehet lakásbérleti szerződést kötni. Szeptember közepétől a jogtanácsosi csoportra hárult a feladat, hogy a jogcím nélküli lakáshasználók bérleti vagy egyéb tartozását behajtsa – mondta a közgyűlésen Vetróné Bányai Márta irodavezető.

December 31-re az át nem adott lakások száma 82-re csökkent, a kintlévőség pedig négymillió forinttal lett kevesebb.

Az önkormányzat kezelésében ekkor már csak az igazán problémás, nagy hátralékot fel­­halmozott, jogcím nélküli lakáshasználók által birtokolt lakások maradtak, amelyek főként a Dobó, a Bibó, a Janáky utcában és a Szabadság tér környékén találhatók.

A jogcím nélküli, tartozást felhalmozó lakók egy része a Szabadság téren él.
Fotó: Kovács Erika

Részletfizetést kértek

Év végéig 77 jogcím nélküli la­­káshasználónak küldött az önkormányzat felszólítást, közülük 21 család rendezte a tartozását. Így a bérleti szerződés megkötése érdekében ezeket a lakásokat is átadták a HVSZ ingatlankezelő részle­gének. A hátralékosok közül december végéig 47 család kért hosszabb-rövidebb ideig tartó részletfizetési kérelmet.

– Nem állt szándékunkban a bérlakásban élők lakhatási körülményeinek ellehetetlenítése. Indokolt kérelem alapján egyetlen részletfizetési kérelmet sem utasítottunk el. Ennek ellenére többen nem fizettek. Az engedett részleteket sem, így a lakbérhátralék csak kismértékben csökkent – tájékoztatott Vetróné Bányai Márta.

Fizetési meghagyás

Arról is beszélt, hogy a fizetési felszólítások másik hozadéka az volt, hogy kilenc lakásból kiköltöztek a lakáshasználók.

– Azon családok ellen azonban, amelyek kiköltöztek, de nem fizettek, fizetési meghagyást indítottunk – számolt be a közgyűlésen.

Pár napig még maradhat a család

Miközben sokan még mindig tartozással laknak az önkormányzati lakásokban, egy négygyermekes, roma család kis híján utcára került. Július 1-jén kellett volna elhagyniuk mártélyi albérletüket, mert a tulajdonos eladta a házat. Másik bérleményt nem találtak. Amint kiderült, hogy 4 gyermekük van, és cigány származásúak, a tulajok vagy elálltak, vagy olyan magas díjért adnák ki a házat, amit nem tudnak megfizetni. Ezért kértek önkormányzati lakást, de nem kaptak. – Pár napig még maradhatunk. A HVSZ-től felhívtak, hogy a napokban több bérlakást meghirdetnek, oda adjam be a pályázatomat. Így lesz – mondta az édesanya, Fehér Szilvia.

 

Címkék#bérlakás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában