az ott lakók beleegyezésére is szükség van

2021.07.05. 15:11

Talán majd lesz napvitorla Szegeden

Napvitorlát ígért a szegedi Kárász utcára a város zöld tanácsnoka. Mihálik Edvin hétfői sajtótájékoztatóján a helyszínen beszélt erről.

S. Z.

Szeged, 20210705. Ismét jön a nyári nagy hõség, kánikula. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Elmondta, hogy az utca Szeged egyik legszebb és legforgalmasabb helye, de nyáron szinte elviselhetetlen itt a hőség. Szerinte a klímaváltozás a jövőben még nagyobb forróságot okoz majd, ezért azt javasolta, hogy napvitorlák felszerelésével tegyék elviselhetőbbé a hőmérsékletet az utcán.

A tervek elkészültek, ha minden jól megy, augusztusra készül el az első napvitorla, amelyet a Kárász utca 13-as és 14-es számú háza között feszítenek ki.

A nyár végére akár árnyék is lehet a Kárász utcában. Fotó: Frank Yvette

A szerkezetnek enyhíteni kell az utcában tapasztalható hőséget úgy, hogy az ott található lakásoktól ne vonják el a fényt és a kilátást, illetve továbbra is tudjanak a lakók szellőztetni. Közben pedig meg kell őrizni a Kárász utca Europa-Nostra-díjjal kitüntetett arculatát, a műemlékvédelem alá eső homlokzatoknak láthatónak kell maradniuk.

A terv azonban még akár el is akadhat. Ugyanis csak a hétfői bejelentés után hívják majd össze az első körben érintett házakban a lakógyűlést, és az érintetteknek engedélyezniük kell a beruházást. Kérdésünkre, hogy miért nem jutottak el hamarabb eddig a pontig, hiszen már javában a nyárban járunk, Mihálik Edvin azt mondta, hogy sok engedélyt kellett beszerezniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában