esz teszt a makói képviselők számára, de csak önkéntes alapon

2021.07.04. 10:25

Valaki drogozik a testületben?

Egy városban terjedő pletyka végére szeretett volna pontot tenni a legutóbbi ülésen nem mindennapi indítványával egy ellenzéki képviselő, Mucsi Tamás: drogtesztre kötelezte volna az egész testületet. Azt nem árulta el, kiről hallotta, hogy kábítószert fogyasztott egy buliban.

Szabó Imre

– A képviselő késve nyújtotta be az indítványát, ennek ellenére, polgármesteri kérésre napirendre tűzzük – mondta a legutóbbi testületi ülésen a makói jegyző, Kruzslicz-Bodnár Gréta Mucsi Tamás (DK) javaslatáról.

A nem mindennapi képviselői indítványban az ellenzéki városatya azt kérte, az önkormányzat kötelezzen minden képviselőt drogteszt elvégzésére szeptember 15-ig, ezzel igazolva, hogy alkalmas feladatai ellátására.

A testület tekintélye

Mucsi az ülésen azt is elmondta, ez azért jutott eszébe, mert az a szóbeszéd jutott a fülébe, hogy a testület egyik tagja olyan partin vett részt, ahol kábítószert fogyasztottak. Varga Ferenc al­­polgármester (Fidesz–KDNP) a felvetést rágalmazásnak ne­vezte, valamint felszólította Mucsit, mondja meg, kire gondol.

A megszólított erre úgy válaszolt, szó sincs rágalmazásról, hiszen nevet nem mondott, és maga sem hiszi el a pletykát – a teszttel azonban meg lehetne őrizni a testület tekintélyét.

Jogi aggályok

Kruzslicz-Bodnár Gréta makói jegyző arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatnak ehhez nincs joga. Egyrészt az önkormányzat a szó klasszikus értelmében nem munkáltatója a képviselőknek, másrészt még ha az is lenne, akkor sem kötelezhetné őket ilyen vizsgálatra.

És sok értelme sincs a dolognak, hiszen a tesztek eredménye nem feltétlenül egyértelmű, megzavarhatja például bizonyos gyógyszerek szedése is.

Hadik: csacskaság

Czirbus Gábor (Fidesz–KDNP) azt mondta, ő szívesen áll bármilyen ellenőrzés elé, kérdése nyomán viszont az is kiderült, hogy legközelebb Budapesten van olyan akkreditált labor, amely hiteles eredménnyel tud szolgálni. Makón csak a patikai gyorsteszt kivitelezhető. Hadik György (Fidesz–KDNP) ennek nyomán csacskaságnak nevezte egy napot, időt és költséget szánni a laborvizsgálatra, és azt javasolta, negatív eredmények esetén a költségeket állja Mucsi.

Erre viszont a jegyző mondta azt, hogy amint a képviselőket nem lehet vizsgálatra kötelezni, úgy az indítványozót sem a költségek vállalására.

Gordiuszi csomó

A gordiuszi csomót végül Farkas Éva Erzsébet polgármester javaslata vágta át, amit a testület el is fogadott. Eszerint önkéntes alapon bármelyik képviselő elvégeztetheti a drogtesztet, sőt annak eredményét nyilvánosságra is hozhatja, ha akarja.

Akinek pedig negatív az eredménye, az az önkormányzattól kérheti költségeinek megtérítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában