Hódmezővásárhely

2021.08.16. 11:28

6 milliárdból fejleszthetik a szennyvíztisztítót Vásárhelyen

Nem nyugodott bele a vásárhelyi Fidesz, hogy a Márki-Zay Péter polgármester vezette közgyűlési többség lemondott a 3,8 milliárd forintról, amit a szennyvíztisztító telep fejlesztésére nyert a korábbi városvezetés.

Kovács Erika

A vásárhelyi szennyvíztisztító kapacitását és hatásfokát is javíthatják a forrásból. Fotó: Kovács Erika

A projekt célja, hogy Hódmezővásárhely számára megfelelő hatásfokú és kapacitású szenny­víztelepet építsenek ki.

Benkő Zsolt önkormányzati képviselő egy februári sajtótájékoztatón jelentette be: a Fidesz azt kezdeményezi, hogy a kormány vegye kezébe a vásárhelyi szennyvíztisztító telep fejlesztésének ügyét.

A környezetvédelmi beruházásról még a 2010-es évek elején döntött az akkori közgyűlés. Két lépcsőben kívánták megvalósítani a fejlesztést. 2014–2015 fordulóján elkezdődött a munka. Új-Kishomokon több száz ingatlant kötöttek be a szennyvízrendszerbe. A második ütemben a szennyvíztisztító telepet kívánták fejleszteni, mivel a létesítmény már sem hatásfokban, sem kapacitásban nem teljesíti a jogszabályokban előírt normákat. A telep fejlesztésére 2017-ben nyert 3,8 milliárd forint forrást Hódmezővásárhely. A közbeszerzés első körben eredménytelen lett.

A vásárhelyi szennyvíztisztító kapacitását és hatásfokát is javíthatják a forrásból. Fotó: Kovács Erika

Majd a 2018-as időközi választás után, amikor Márki-­Zay Péter lett a város polgármestere, a beruházással kapcsolatban hosszú csend következett. Az új közbeszerzést csak 2020-ban írták ki. Két év alatt viszont jelentősen megdrágultak a kivitelezés költségei. A 3,8 milliárd forintból, amit a város a fejlesztésre kapott, már nem, csak 4,6 milliárd forintból lehetett volna megvalósítani a beruházást. A februári sajtótájékoztatón Benkő Zsolt úgy fogalmazott, a tétlenkedés ára 800 ezer forint lett. A politikus Márki-Zay Pétert hibáztatta, mivel csak a kormányt szidja, de nem keresi velük az együttműködést. A közgyűlés polgármestert támogató többsége tavaly ősszel úgy döntött, lemondanak a fejlesztésről. Ezzel kapcsolatban 200 millió forintot vissza is kellett fizetniük.

A Fidesz-frakció azonban úgy gondolta, hogy meg kell valósulnia a beruházásnak. Kezdeményezték a magyar kormánynál, hogy vegyék át a fejlesztés megvalósítását. 6 milliárd forint keretet biztosítanak a fejlesztésre, amiből 320 millió forint a kormányzati önerő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában