Cseresnyés Kollégium

2021.08.23. 12:41

80 év tanúi szólaltak meg

Elkészült a 80 év tanúi 1938–2018 című, a vásárhelyi Cseresnyés Kollégium történetét bemutató kötet. A könyv nem egy száraz, adathalmazokat és tényeket felsorakoztató dokumentumgyűjtemény, sokkal inkább személyes emlékekre és történetekre épülő emlékkötet.

Munkatársunktól

Elkészült a nagy hírű kollégium történetét feldolgozó kötet. Archív fotó: Frank Yvette

Fotó: Archív fotó: Frank Yvette

A hatszáz oldalas, korabeli fotókkal gazdagon illusztrált kiadványt a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum jelenteti meg, az intézmény múltját Pataki Béla dolgozta fel.

– Nem sejtettem, hogy ilyen hatalmas anyagmennyiség gyűlik össze – mondta kérdésünkre az amatőr helytörténész, aki évek kitartó munkájával személyesen kutatta fel mindazokat, akik egykori kollégiumi életükről mesélhettek.

Elkészült a nagy hírű kollégium történetét feldolgozó kötet.
Archív fotó: Frank Yvette

A 80 év tanúi című kötetre széles körben reagáltak hajdani diákok, pedagógusok, az alapítók leszármazottjai, s mindazok, akik a tiszteletpéldányt a könyv bemutatója előtt kézbe vehették. A Boldog Gizella-díjas pedagógus, Faragóné Szénásy Emese édesapja, Szénásy Gyula javasolta 1938-ban a Cseresnyés Kollégium elődjének, a Tanyai Tanulók Otthonának a felállítását.

– A 80 év tanúi című, a visszaemlékezések alapján összeállított igényes, szép, komoly kiadványát forgatva derűvel telt meg szívem, s egy japán haiku jutott eszembe: „Figyelmes szemnek /pásztortáska vi­­rágzik /kerítés tövén.” Pataki Béla évtizedes kollégiumi nevelői munkával a háta mögött, s a rá jellemző figyelmes szemmel szemlélve a környezetét, a világot, rágyönyörködtet a sok kicsi „virágra”. Fölmutatja az iskola, a család melletti, a „kerítés tövén”-i kollégiumi életnek az egyén, a közösség, a nevelők virágot növesztő képességének, munkájának értelmét, szépségét, örömét. E „kerítés tövén” virágzó, tarka „virágok” gyűjteménye teszi gazdaggá, örömet adóvá, s értékessé ezt a művet. Megmutatja a kicsiben a nagyot – fogalmazta meg Faragóné Szénásy Emese.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában