Gyönyörű épületegyüttest kaptak a kiszomboriak

2021.08.20. 15:51

Átadták az újjávarázsolt Rónay-sírkertet – Fotók

Tavaly tavasszal kezdték a kiszombori Rónay család romos állagú kriptáinak helyreállítását, amit augusztus huszadikán, nagyszabású ünnepség keretében adtak át a helyieknek. A századfordulón épített kripták és a temetőkápolna mindössze 10 éve élvez műemléki védelmet.

Tóth A. Péter

A 270 millióból újjáépített műemlék épületegyüttes az önkormányzat tulajdonába került. fotó: Tóth A. Péter

Szirbik Imre polgármester üdvözlő beszédében elmondta, a 270 millió forintos állami beruházás segítségével a kiszomboriak régi álma teljesült. Hangsúlyozta, azzal, hogy a felújított sírkert az önkormányzat tulajdonába kerül, a kiszomboriak lehetőséget kapnak, hogy a Rónay család emlékét méltó módon megőrizzék.

- Kiszombor 11 műemlék épülete közül 9 közvetlenül kapcsolódik a Rónay családhoz, ahhoz a családhoz, amely 1781-től 1945-ig meghatározó szerepet töltött be a község életében. Főispánok, alispánok és szolgabírók kerültek ki soraikból, akik a maguk eszközeivel sokat tettek a településért – fogalmazott Marosvári Attila történész.

Lázár János országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, 100 esztendő kellett ahhoz, hogy a község lakói megadják a tiszteletet a Rónayaknak.

- Szent István állameszméje volt az, ami megtartott bennünket a Kárpát-medencében, sok viszontagság közepette. Ezeknek a viszontagságoknak esett áldozatul nemcsak az épített örökség, melynek ma a kormányzati támogatásból megvalósuló felújítása végett jöttünk, hanem áldozatul esett a megbecsülés és a tisztelet kultúrája is – fogalmazott Lázár János.

A politikus hangsúlyozta, közel 100 év kellett ahhoz, hogy szembe tudjunk nézni a saját emlékezetünkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában