Az árak növekedését a járványhelyzet bizonytalansága fékezi

2021.08.15. 11:25

Csúcsra jár az albérletpiac

A felvételi ponthatárok kihirdetése után Szegeden is megélénkült az albérletpiac, és újabb mozgást hoz az is, amikor kiderül, kit vettek fel az egyetemi kollégiumba. Egy 60-70 négyzetméteres, átlagos lakást 80-100 ezer forint plusz rezsiért lehet kiadni.

Kovács András

20210506 Szeged A közelmúltban épült társasházi lakások a Felső Tisza-parton. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Forrás: Illusztráció

Fotó: Karnok Csaba

Régebben Győr volt a vidéki etalon az ingatlanpiacon. Az elmúlt néhány év alatt ez változott, ma már Kecskemét, Szeged és Debrecen számít a „kistigrisnek”, utóbbi csaknem budapesti szintre jutott árakban – írta elemzésében az ingatlanbazar.hu.

A lakást albérletnek kiadó vásárlók kezdeti befektetése a pénzüket megsokszorozta, ez az oka annak, hogy az ingatlan ma is jobb befektetésnek számít, mint az államkötvény.

A magánszférának azonban a magas árak egy „mélyütéssel” értek fel. Bizonytalansági tényezőként jelen van a pandémia, amelynek negyedik hullámáról már egyre többen beszélnek, nem tudni, ősszel ki lehet-e majd adni a lakást.

A kivitelezési költségeket Szegeden a budapestinél is na­­­­gyobbra becsüli az ingatlan­bazar.hu. A magas árakra a be­fektetési célú vásárlók úgy reagálnak, hogy a nagyobb lakást kisebbekre választják szét, így több albérlőnek tudják kiadni. Ennek a gyakorlatnak egyelőre nincs szabályozása.

Árengedménnyel csalogatnak

Új tendencia figyelhető meg a legfrissebb kínálati adatokból a felsőoktatási ponthatárok ki­­hirdetése után felélénkülő albérletpiacon. A korábbinál ugyanis nagyobb arányt képviselnek Budapesten a viszonylag olcsónak mondható, 100 ezer forint alatt bérleti díjért kínált lakások. Ebben szerepet játszik, hogy sok tulajdonos a járvány miatti kedvezőtlen piaci helyzetben inkább biztosra szeretne menni, és árengedménnyel próbál mielőbb bérlőt találni.

Újabb hullám a kollégiu­­mi felvételik után

A Budapesten kívüli piacon, a nagyobb egyetemi városokban az alacsonyabb árkategóriába a 60 ezer forint alatti havi bérleti díjjal kínált lakások tartoznak, ezeknek aránya Szegeden egy év alatt 5,5-ről 7 százalék fölé emelkedett.

– Ahogy kihirdették a felvételi ponthatárokat, azonnal elkezdték keresni az albérleteket és persze az ingatlanokat is Szegeden. Ilyenkor az utóbbiak forgalma is fellendül, azok a szülők, akik megtehetik, a tanulmányi időre megvásárolják azt. Egy 60-70 négyzetméteres, klasszikus, korrekt lakást az elmúlt egy hónapban 80-100 ezer forint plusz rezsiért lehetett kiadni Szegeden, ugyanez új építésű modernebb változatban már 130-150 ezer forint – mondta Radics Réka. A LAKhOMe Ingatlaniroda ve­­zetője hozzátette, információi szerint éppen a napokban derült ki, hogy kit vesznek fel a kollégiumba, és ez így elindíthat náluk egy újabb hullámot. – Mi kérünk 2 havi kauciót és egyhavi bérleti díjat, és egyre gyakoribb, hogy közjegyzői okiratba foglaljuk az albérleti szerződést, amit elsősorban a kiadó szorgalmaz – mondta a szakember.

Családi házból nincs nagy kínálat

– Kereslet lenne családi házra Hódmezővásárhely és Szentes térségében, kínálat azonban nem nagyon van. Évente csak néhányat adnak ki albérletbe, a tulajdonosok félnek, hogy nem rendes gazda az albérlő, a kert gazos lesz, nem szól, ha elmozdul egy cserép – mondta Molnár Attila.

A hódmezővásárhelyi Fair-m Ingatlaniroda alapítója hozzáteszi, azt szokta javasolni, hogy a kertápolást számítsák bele az albérleti díjba.

– Ahol találkozik a kereslet és a kínálat, az a panel és a téglaépítésű társasház, amit 50–120 ezer forintos havidíjért lehet kiadni, plusz a rezsi. – Egy átlagos 2 szobás lakásért 60–75 ezer forint között kérnek az új ügyféltől, aki régebben bérli, annak ez valamivel kevesebb is lehet – mondta a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában