Makó

2021.08.29. 14:07

Drónparádé a tangazdaságban

A legkorszerűbb agrárinformatikai berendezések arzenáljával tartottak a minap bemutatót a Galamb József nevét viselő makói agrártechnikum tangazdaságában – többek között különböző drónokkal ismerkedhettek meg a diákok. Ezek között olyan újdonság is volt, aminek a röptetéséhez szükséges jogi háttér is kidolgozás alatt áll még.

Szabó Imre

A diákok elméletben megismerhették, a gyakorlatban pedig ki is próbálhatták a drónok használatát. Fotó: Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Drónok röpködtek a diákok felett a makói Galamb-agrártechnikum tangazdaságában a minap. A Rákosi úti 4 és fél hektáros mintagazdaságban van szőlő, gyümölcsös, fóliaház, üvegház és állattartó egység is, felszerelésére az elmúlt években közel 100 millió forintot fordítottak. Célja az, hogy a diákok a gyakorlatban is elsajátíthassák, miként működik egy családi gazdaság. Ráadásul az intézmény vezetősége igyekezett mindenben a lehető legkorszerűbb megoldásokat alkalmazni. Beszámoltunk például arról, hogy geotermikus fűtési rendszert alakítottak ki, illetve napelemek felszerelését tervezik, hogy a kis gazdaság teljesen önellátó lehessen.

A diákok elméletben megismerhették, a gyakorlatban pedig ki is próbálhatták a drónok használatát.
Fotó: Szabó Imre

Ami a mostani bemutatót illeti, 4 cég hozta el újdonságait. Ezek közül a legérdekesebb talán az a permetező drón volt, amely képes arra, hogy a növényvédő szer kijuttatása előtt felmérje a levegőből a területet, és ezt követően – kímélve a környezetet és spórolva a permetszerrel – csak ott permetez, ahol valóban szükség van rá. De szó volt biostimulánsokról, jobb termést hozó algákról és olyan vetőgépekről is, amelyek felmérik a talaj adottságait és annak megfelelően dolgoznak.

– Mindez annak köszönhető, hogy az iskola jó kapcsolatot ápol több kutatással, fejlesztéssel foglalkozó vállalkozással, például a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel

– mondta az igazgató, Horváth Zoltán. Így még azokat a technológiákat is elhozzák Makóra, amelyek egyelőre nem kerültek kereskedelmi forgalomba. Azaz a galambos diákok a jövő technikáját ismerhetik meg, ami – a direktor szerint – országosan egyedülálló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában