Műszaki hibák sorozata zavarta a rendezvényt

2021.08.20. 10:02

Faragóné Szénásy Emese és Simon Ferenc az idei Boldog Gizella-díjasok– Fotók

Lázár János: Vajon miért büntet bennünket Vásárhelyen a Jóisten úgy, hogy egy Nérót ültetett a nyakunkra a XXI. században?

delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: [email protected]

Műszaki hibák sorozata zavarta meg az idei Boldog Gizella-díj átadót. Kétszer borult teljes sötétségbe a színpad és a nézőtér, az ünnepség jelentős része félhomályban zajlott, többször hangosítás nélkül. A Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány a Bethlen gimnázium két kiváló pedagógusát, Faragóné Szénásy Emesét és Simon Ferencet tüntette ki a Boldog Gizella-díjjal.

Kószó Péter, az alapítvány elnöke beszédében kiemelte, azért hozták létre a Boldog Gizella díjat, hogy a közösség elismerhesse a köztiszteletben álló vásárhelyiek életútját, akik példamutató polgári gondolkodásukkal, hosszú időn át folytatott munkásságukkal kimagasló érdemeket szereztek.

Lázár: Hanyatló városban élünk

Lázár János, országgyűlési képviselő a beszéde elején viccesen megemlítette a technikai malőrt.

– Ha igazi jó kisváros lennénk, akkor a történtek után mindenkinek azt kell mondania, mindez a gonosz polgármester műve, vagy azért nem volt áram, mert nem fizette ki a város az áramszámláját, a harmadik esetben, hogy biztos szabotázs, vagy összeesküvés történt

– mondta.

Lázár János kiemelte, a Boldog Gizella-díj mindig apropó arra, hogy az államalapítás óta eltelt 1021 éven elmerengve tiszteletünket fejezzük ki azoknak, akik előttünk jártak és lehetővé tették, hogy még mindig itt lehetünk.

– Hanyatló városban élünk. A város keresztény-konzervatív polgárai Hódmezővásárhelyt a rendszerváltozás után 30 éven keresztül tartották, vezették, talpra állították. Ezek az emberek most nem kapják meg a várostól a tiszteletet, azért, mert a városháza nem a város háza, a mostani vezetése ahelyett, hogy esküjéhez híven a város polgárait imádná, saját magát imádja, Istenként osztja az észt. Sokan merengünk azon Hódmezővásárhelyen, vajon bűneinkért miért büntet bennünket a Jóisten úgy, hogy egy Nérót ültetett a nyakunkra a XXI. században? Ezért is nagyon fontos az, hogy megbecsüljük azokat, akik a hatalomtól, a mindenkori nagyoktól letettek valamit az asztalra – mondta Lázár János.

A díjazottakat az értékazonosság is összeköti

Kiss-Rigó László, szeged-Csanádi megyéspüspök beszédében kiemelte, olyan társadalomban élünk, amely Szent Istvánnak köszönhető, azokra az alapokra építkezünk, amelyeket ő helyezett el.

A díjazottakat Grezsa István kormánybiztos méltatta. Hangsúlyozta, bár Faragóné Szénásy Emesét és Simon Ferencet generációs különbség választja el, de értékvállalásban és értékazonosságban mindketten meghatározó pedagógusai a Bethlen Gábor Református Gimnáziumnak.

A két díjazott emlékplakettet, oklevelet és 1 millió forintot kapott. Faragóné Szénásy Emese 1967-ben vette kézhez biológia-kémia szakos középiskolai tanári diplomáját, majd a Bethlen Gábor Gimnáziumba került. Ott dolgozott 35 éven át, egészen 2002-es nyugdíjazásáig.

Az 1961-es születésű Simon Ferenc magyar szakos középiskolai tanár, 1985-ben került a Bethlen gimnáziumba. A tanítás mellett a diákszínpad és a könyvtár is as szívügye.

Félhomályban léptek fel a neves művészek

A technikai hibák miatt félhomályossá vált gálán fellépett Blaskó Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzet Művésze, Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, valamint Lukács Miklós Artisjus- és Magyar Művészetért-díjas cimbalomművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában