Helyi közélet

2021.08.17. 18:05

Idegen nyelvet tanítanak a szegedi klinikákon fekvő gyermekeknek az Amigók

Több mint 3 éve működik Szegeden az Amigos Alapítvány, amelynek egyetemista önkéntesei játékos nyelvoktató foglalkozásokat tartanak egészségügyi intézményekben fekvő gyerekeknek. A koronavírus-járvány idején ők is az online térbe kényszerültek, nyáron azonban újra indították programjukat.

Timár Kriszta

Szegeden húsz önkéntessel dolgoznak az Amigók.

Fotó: SZATHMARY ZSOLT

Tizenegy egyetemista hozta létre 2014-ben a fővárosban az Amigos Alapítványt azzal a céllal, hogy segítsék a tartósan vagy súlyosan beteg gyerekeket. Ők a nyelvtanítást vállalták fel: játékos formában ismertetik meg a fiatalokkal a különféle országok szokásait és alapkifejezéseit. Szegeden 2018-ban alakult meg a helyi csoportjuk, mostanra csaknem 20 önkéntessel dolgoznak.

– A koronavírus-járvány előtt az onkológiai, a belgyógyászati és a gyermekpszichiátriai osztályokat látogattuk heti rendszerességgel, ezek közül nyáron a pszichiátrián már újra tudtuk indítani a foglalkozásokat

– mesélte Ignácz Máté szegedi városfelelős Amigó.

– Hetente egyszer másfél-két órát foglalkozik valamelyik önkéntesünk kiscsoportban a jelentkezőkkel, mindig azt csináljuk, amihez éppen kedvük van. A cél ugyanis soha nem az, hogy erőltessük a tanulást, hanem hogy jól érezzék magukat

– magyarázta elveiket.

Szegeden egyébként az angol és a német nyelv a legnépszerűbb, de sok önkéntesük beszél szerbül is.

– Megtanítjuk a különféle köszönéseket, a számokat, illetve az országgal kapcsolatos alapvető ismereteket. Ezek a foglalkozások leginkább a 8–12 éves korosztályt célozzák, de amikor a járványhelyzet miatt az online térbe kényszerültünk, számos más jellegű aktivitást is bevezettünk. Volt például olyan önkéntesünk, aki vállalt nyelvvizsga-felkészítést és tanultunk kifejezetten egészségügyi dolgozók gyermekeivel is – sorolta Ignácz Máté.

Szegeden húsz önkéntessel dolgoznak az Amigók.

Az Amigók kivétel nélkül felsőoktatásban tanuló diákok, a szabály szerint meg is szűnik az aktív státusza annak, akinek már nincs hallgatói jogviszonya. Ez garantálja ugyanis, hogy a csapat mindig fiatalos maradjon és könnyen meg tudja találni a hangot a gyerekekkel. Bár nyelveket oktatnak, a szegedi Amigók többsége nem nyelvtanárnak készül: van köztük orvostanhallgató, leendő pszichológus, informatikus és földrajz szakos hallgató is.

– Ez egy nagyon jó csapat, mi magunk is jó barátságban vagyunk egymással. Ugyanakkor ez a fajta önkéntesség a szakmai fejlődésünket is szolgálja

– mesélte a szegedi városfelelős Amigó. Bekerülni azonban nem egyszerű közéjük: a jelentkezőknek csak kevesebb mint felét fogadják soraikba az évente tartott felvételi végén, amelyen írásban és szóban is vizsgázniuk kell a jelölteknek.

Legközelebb ősszel bővítik a csapatot, így aki szeretne csatlakozni hozzájuk, érdemes figyelnie közösségi oldalaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában