Szeged

2021.08.07. 07:36

Itt a válasz, miért vágnak ki ennyi fát egy újszegedi lakóparkban

Azért vágják az újszegedi lakóparkban a fákat, hogy megtisztítsák a csapadékelvezető csatornát. A munkálatokat azonban egyelőre leállították és az élővilág védelmében csak ősszel folytatják.

Munkatársunktól

Fotó: Frank Yvette

Mint arról pénteken beszámoltunk, a lakók és a telektulajdonosok értesítése nélkül fakivágások kezdődtek a Marosliget Lakóparkban. Az ott élők felháborodtak, mert pont azért választották ezt a részt otthonuknak, mert a sok növény és a benne élő állatok miatt városon belül is átélhették a természetközeliség élményét. Pénteken megkaptuk a választ, miért kezdték el kivágni a több évtizedes, egészséges fákat.

Fotó: DM

Csanádi Zoltán, a Szeged Pólus Fejlesztési Nkft. ügyvezető igazgatója elmondta, a belterületi csapadékvíz-elvezetési projekt III–IV. ütemének része az újszegedi Kürü sor környékén elkezdett fakivágás. A csatorna területéről és a csatorna mentén előírásszerűen kialakított védősávokból ugyanis el kell távolítani a fákat és a cserjéket.

– Ennek célja, hogy esőzések idején a víz akadálytalanul eljusson a kitisztított, profilozott árokba és hogy az üzemeltető Szegedi Vízmű Zrt. karban tudja azt tartani. A kialakított árok megoldja a környék vizének szabályos összegyűjtését, gyors levezetését és hogy sehol a környező területeken, utcákban ne álljon meg, ne okozzon kárt a víz

– magyarázta. Hozzátette: a munkálatokat azért állították le, mert a természeti értékek megóvása érdekében az érintett fák és cserjék további részének eltávolítását a vegetációs időszak végével, őszre tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában