Csongrád

2021.08.30. 12:28

Még van esély az új medencére

Jövő nyárra készen kell lennie a vízilabda-egyesület új medencéjének, különben elvész ez eddig gyűjtött TAO-támogatás. Az évek óta várt beruházás megvalósulására, ha ugyan csökkentett műszaki tartalommal is, de még mindig van esély.

Munkatársunktól

A Csongrád Városi Vízilabda Sport Egyesület új medencéjének látványterve. Fotó: Csongrád Város Önkormányzata

Évek óta vágynak már új medencére a Csongrád Városi Vízilabda Sport Egyesület sportolói: a jelenleg általuk is használt „nagymedence” egyrészt műszakilag leromlott állapota miatt, másrészt pedig nem megfelelő vízmélysége miatt sem használható, a medence mélysége ugyanis a kijelölt pálya egyik felén nem éri el a minimálisan elvárható szintet sem.

A helyzet feloldására az egyesület egy vízilabda-mérkőzések, úszóedzések és rövid pályás úszóversenyek megtartására is alkalmas fedett uszodát szeretett volna építeni. Háromszintes építményben gondolkodtak: a pincében alakították volna ki a gépészeti teret, a földszintre kerül volna a közösségi tér, az előcsarnok, a medence és a hozzá tartozó férfi és női öltözők, a vizesblokkok és az irodák, valamint egy tároló-helyiség, míg az emeletre tervezték a légtechnika gépészeti terét.

Erre a célra a még feltölthető TAO-támogatási összeggel együtt akár valamivel több mint egymilliárd forintot is össze tud szedni az egyesület, a köz- beszerzésre beérkezett ajánlatok azonban mind jóval drágábbak voltak.

– A közbeszerzési eljárás keretében beérkezett ajánlatok sajnálatos módon jelentősen meghaladták a rendelkezésre álló anyagi fedezetet még úgy is, hogy a korábban vállalt 30 százalékos önrész mértéke nullázásra került, azaz 100 százalékos intenzitással lett volna megvalósítható a program. Fedezethiány miatt az eljárás eredménytelen lett – tájékoztatott Gácsiné Sipos Andrea, az önkormányzat pályázati referense.

A Csongrád Városi Vízilabda Sport Egyesület új medencéjének látványterve. Fotó: Csongrád Város Önkormányzata

Az önkormányzat abban látja a megoldást, ha egy csökkentett műszaki tartalommal vágnak neki a kivitelezésnek: az új medence kisebb méretű lenne, valamint fedés és kiszolgáló helyiségek, azaz öltözők, felszerelés tárolására alkalmas helyiségek és irodák nélkül épülne meg.

Lényegében ez az utolsó esély a medence megvalósítására, mert a határidő igencsak szorítja a várost és az egyesületet: 2022 júniusának végéig kell megvalósítaniuk a beruházást, addig használható fel az általuk összegyűjtött TAO-támogatás.

Mint megtudtuk, a program tovább nem hosszabbítható, azaz az addig összegyűjtött támogatás elveszik, az eddig elszámolásra benyújtott költségekre felvett támogatást pedig kamatostul kell visszafizetni.

A városvezetés továbbra is a vízilabda-egyesület mögött áll, bíznak abban, hogy a megadott határidőre elkészül a medence, melynek fedéséről sem tettek le, ehhez további pályázati lehetőségeket keresnek majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában