Helyi közélet

2021.08.28. 13:15

Megújult a kisteleki temető kerítése

Elkészült a kisteleki temető kerítésének rekonstrukciója, amire mintegy 15 milliós támogatással összesen 16,6 millió forintot költöttek a kisvárosban. Hivatalosan hétfőn avatják fel.

I. P.

Kistelek 2021.08.27. elkészült a temető kerítése fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Mint azt a kistelekiek már felfedezhették: megújult a temető kerítése. A munkával július 30-án végzett a helyi Norman-Bau Kft. szakembere, Falusi László, aki régi, korábban bontott téglákat is felhasznált – tudtuk meg Vass Rozáliától, a projektberuházó Kisteleki Városvédő és Szépítő Egyesület titkárától. Az egyesület 15 millió forintot nyert pályázaton, amit nagyjából 1,7 millióval kellett kiegészíteni a 16,6 millió forintos teljes büdzséhez.

Elkészült a kisteleki temető kerítésének rekonstrukciója.
Fotó: Kuklis István

– A rekonstrukció két ok miatt csúszott egy kicsit: a koronavírus-járvány hátráltatta, illetve az, hogy aprólékos, igényes szakmunkát követelt, amit megfelelő színvonalon és minőségben csak Falusi László tudott elvégezni – közölte a projektmenedzser. A régi kerítést elbontották, új alap, pillérek és oszlopok készültek, a kovácsoltvas elemeket megtisztították, renoválták, a kitört, hiányzó részeket pótolták, és amennyiben szükség volt rá, újakat gyártattak. Készült egy új, nagy kapu – boltívének tetejére 19. századi, Piliscsabáról érkezett kovácsoltvas feszület került –, amely a kerítéssel együtt stílusában harmonizál, sőt megegyezik a Kocsó-kápolnáéval, illetve a szemben lévő kegyeleti parké is hasonlít rá, ezáltal az említett három hely egységes képet mutat.

A projekt zárásaként a hétfőn, 16.30-tól a helyszínen tartott rendezvényen először a Kisteleki Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke, Pappné Guba Éva köszönti az érdeklődőket, akik utána ismertetőt hallhatnak a Kocsó-kápolna létrejöttéről és felújításáról, az előtte lévő Kálvária létrejöttéről és rendbetételéről, valamint a temetőkerítés történetéről és felújításáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában