Félmilliárdból 21. századi körülmények

2021.08.31. 20:22

Megújult a pitvarosi iskola – Fotók

Kedden délután átadták Pitvaroson a teljes egészében megújult általános iskolát, amely minden tekintetben megfelel a 21. század követelményeinek. Az épületegyüttesre majdnem félmilliárdot költött a tankerület.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

- Tízegynéhány évvel ezelőtt az volt a kérdés, harminc-negyven év múlva lesz-e még Pitvaros. Most, a megújult iskolát, a falu fejlődését, a sok gyereket látva biztosak lehetünk abban, hogy lesz – mondta többek között a felújított általános iskola avatóünnepségén kedden délután Lázár János honatya.

Kitért arra is: véleménye szerint nem elitképzésre van szükség, hanem arra, hogy minőségi oktatásban ne csak a nagyvárosok iskolái részesüljenek, hanem a kis falvak is.

Az ország ereje ugyanis manapság még inkább a kiművelt emberfők sokaságában van, mint Széchenyi idejében.

A Petőfi Sándor nevét viselő általános iskolára csaknem félmilliárd forintot költöttek központi pályázati támogatásból. A beruházásnak köszönhetően sikerült az oktató-nevelő munkához 21. századi körülményeket teremteni: felújították az iskolaépület tetőzetét, auláját, a volt szolgálati lakást oktatási helyiségekké alakították, és egy bővítménnyel összekötötték az intézmény épületeit. Beszerezték a működéshez szükséges legkorszerűbb bútorokat, informatikai, szemléltető, kísérleti és mérőeszközöket, sőt nyelvi labort is kialakítottak.

Az iskolának 120 tanulója van – a helybelieken kívül ambrózfalvi, csanádalberti és nagyéri gyerekek is.

Az avatás egyúttal a hódmezővásárhelyi székhelyű Klebelsberg Központ tanévnyitó ünnepsége is volt. A tankerület vezetője, Hajnal Gabriella arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt néhány évben mintegy 900 intézmény újult meg.

– Az elitiskolákban én sem hiszek, abban viszont igen, hogy minden gyermek tehetséges valamiben. A mi feladatunk az a szülőkkel közösen, hogy ezt a tehetséget megtaláljuk a gyerekekben és ennek megfelelő irányba indítsuk el – hangsúlyozta. Tóth-Szegedi Rita, az iskola igazgatója pedig azt mondta, érdemes volt várni a felújításra, hiszen most itt minden lehetőség adott a tudás átadására és befogadására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában