18 és 65 év közöttieket várnak

2021.08.03. 13:52

Önkénteseket vár a honvédség

Önkéntes katonai szolgálatra várja a jelentkezőket a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség. Az önkéntes tartalékos rendszer legújabb elemével elsősorban a fiatalokat szeretnék megszólítani, de nemtől és kortól függetlenül bárki jelentkezhet. Fizetés a kiképzés alatt is jár.

Suki Zoltán

20210622 Dóc Lövészet Fotó: Török János TJ DM Délmagyarország

Fotó: Török János

Csongrád-Csanád megye Új szolgálati lehetőséget indít a Magyar Honvédség – tájékoztatta a Délmagyarországot a honvédség szegedi toborzóirodája. A kiképzés a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálathoz hasonlóan 6 hónapig tart. Az első két hónapban a jelentkezők alapkiképzést kapnak, majd eldönthetik, hogy maradnak a képzési helyszínen, vagy más helyőrségben, speciális területen próbálják ki magukat. Elsősorban olyan fiatalok érdeklődését várják, akik idén nem kerülhettek be a felsőoktatásba. A jelentkezők lehetőséget kapnak, hogy a honvédségnél helyezkedjenek el és katonai felkészítésen vegyenek részt.

Minden olyan magyar állampolgár jelentkezését is várják, aki legalább 18 és legfeljebb 65 éves, van bejelentett belföldi lakóhelye, rendelkezik erkölcsi bizonyítvánnyal és minimum általános iskolai végzettséggel.

A szerződéskötést egészségügyi és pszichológiai vizsgálat előzi meg. A kiképzések szeptember 15-én kezdődnek, ehhez a tervek szerint az ország minden megyéjében és Budapesten is biztosítanak helyszínt. A résztvevők az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred katonáitól sajátíthatják el a legfontosabb ismereteket. A második hónap után az önkéntesek ugyanott folytathatják az általános kiképzést, vagy specializálódhatnak egy szakterületre, így akár ejtőer­nyős vagy búvárképzést is kaphatnak, de megtanulhatnak harcjárművet kezelni is.

A hat hónap alatt (és utána is) bárki választhat más szolgálati formát: dönthet úgy, hogy szerződéses katona lesz, pályáját műveleti tartalékosként vagy területvédelmi tartalékosként folytatja.

A képzés első két hónapjában a fizetés a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg, jelenleg bruttó 167 ezer forint. Aki a program második részében speciális területet választ, már a garantált bérminimumot kapja havi fizetésként, amely jelenleg bruttó 219 ezer forint. Ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazási költségtérítés, valamint szükség esetén szociális támogatás is jár a résztvevőknek. Jelentkezni legkésőbb augusztus 31-ig lehet a megyeszékhelyek toborzóirodáiban. Ez Szegeden a Dr. Boros József utca 5. szám alatt található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában