már nem várható kánikula

2021.08.09. 08:20

Rekordok nyara az idei Szegeden

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint az idei a legmelegebb nyár 1901 óta. A június a 3. legmelegebb, a július pedig a legmelegebb volt a múlt század eleje óta Magyarországon, Szegeden is sorra dőltek meg a rekordok.

A. T. J.

Hőség miatt idén eddig négyszer adták ki a legmagasabb szintű figyelmeztetést. Arhív fotó: Karnok Csaba

Fotó: Arhív fotó: Karnok Csaba

Az idei száraz és szélsőségesen meleg júniust egy rekordmeleg július követte, fokozva 2021 nyarának extremitásait. A Kárpát-medence térsége júniusban és júliusban is tartósan a Nyugat-Európa fölött örvénylő ciklonok előoldali áramlási rendszerében helyezkedett el. Ezzel az áramlással déli, délnyugati irányból több alkalommal meleg, afrikai eredetű légtömeg érkezett a Kárpát-medence fölé – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Hőségre vonatkozó piros, legmagasabb szintű figyelmeztetést – amikor a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakul – idén négyszer adott ki az OMSZ.

Hőség miatt idén eddig négyszer adták ki a legmagasabb szintű figyelmeztetést.
Arhív fotó: Karnok Csaba

Az első két nyári hónap átlaghőmérséklete 22,9 °C volt, ami az eddigi legmagasabb a sorban. Az idei június a harmadik legmelegebb, a július pedig a legmelegebb volt a múlt század eleje óta Magyarországon. Nyugati, északnyugati irányból ugyan elérték a térségünket időjárási frontok, de az esetek többségében az átmeneti felfrissülést ismét erőteljes melegedés követte.

A szegedi rekordok vizsgálatához a Dél-alföldi időjárás­kedvelők csoportjának vezetőjét, Tóth Bélát hívtuk segítségül, aki az internetes közösségi csoportjukban közölte a helyi érdekességeket.

Több rekord is megdőlt:

2021 júliusa a Szeged-külterületi meteorológiai állomás történetének 1951-es alapításától számítva a legmelegebb hónap volt. Új napi, szeged-külterületi melegrekord dőlt meg: 38 fok volt a maximum-hőmérséklet, ami 1,1 fokkal magasabb, mint a korábbi, 2012. július 8-án mért rekord. Kilencven éve fennálló napi rekord dőlt meg a megyeszékhelyen: a városban 1901 óta sosem mértek még olyan magas hőmérsékletet július 13-án, mint idén, ami 36,7 fok volt. 1901 óta, tehát az utóbbi 120 évben nem mértek Szegeden olyan magas hőmérsékletet július 28-án sem, mint 2021-ben, ezen a napon a csúcshőmérséklet 38,1 fok volt a külterületi állomáson.

Az előrejelzések alapján augusztus második hetében nem várható tartós hőség, a hétvégén 32-33 fok várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában