Helyi közélet

2021.08.09. 13:31

Sokkolóan hathat a sok csapadék

Az idei zöldségtermés a gyümölcshöz hasonlóan az időjárás kezébe került. A kezdeti fényhiány, majd az aszályos időszak és az időnkénti viharok is károsították már.

Fotó: Kovács Erika

– Szabad földön aszályos időben a vízhiány, a közvetlen napsugárzás, a hőség, a magas UV-sugárzás károsít, de kedvezőtlen a szél- és homokverés, illetve a szél szárító hatása. A kiskerti fóliákban nehezen szabályozható, túl meleg hőmérséklet nem kíméli a hajtatott berendezésben nevelt zöldségeket sem, néhol szinte megégnek a növények – sorolta a problémákat Sipos József vásárhelyi gazdálkodó, növényorvos, egyetemi docens.

Arról is beszélt, hogy az aszályos időszak után a rövid idő alatt lezúduló, jelentős mennyiségű esőtől szinte sokkot kaphatnak a növények. A hirtelen felvett víztől a lágyszárúak túl gyorsan növekedve megrepednek, megszakadnak. Deformálódhat például a répa gyökérteste, a burgonya gumója. A szakember szerint továbbá idén már a palántanevelésnél nagy gondot jelentett a tavaszi fényhiány, ami miatt eleve gyengébbek lehettek a hajtásképletek.

– A gazdáknak, kiskerttulajdonosoknak ismerniük kell a természet üzenetét, hatásait, mert kiszolgáltatottá válunk – hangsúlyozta Sipos József.

A kártevők kapcsán kifejtette, hogy a liszteske, a tripsz, a zöld poloska, a levéltetű akár még télen is gondot okoz a hajtató berendezésekben, biológiai ciklusuk ugyanis nem szakad meg az enyhe időjárásban. Sajnos a növényi károsítókkal egyre nehezebb felvenni a versenyt. Az import árumozgásokkal idehozott kártevők rögtön megtelepednek, amint előnyös életfeltételre bukkannak. Ilyen a zöld vándorpoloska vagy korábban a kukorica-, illetve a burgonyabogár, de ide tartozik a farontó cincér is.

A klímaváltozás következménye, hogy ideálisan érzik magukat a hazai éghajlaton. A permetezés sajnos nem kikerülhető, az indokolt, okszerű védekezésre kell összpontosítani. Olyan hosszú távú, környezetbarát alternatívák mellett, mint a komposztált trágyák, természetes anyagok alkalmazása.

Az aktualitások kapcsán kiemelte a cukkinit, mely a hobbikertészek körében is kedvelt növény, hiszen ter­mesztése viszonylag egyszerű. Meleg és fényigényes, kedveli a jó tápanyagtartalmú talajt. A hidegre és a fagyra érzékeny. Fejlődése kezdetén sok vizet igényel, és később is érdemes rendszeresen öntözni. Helyigényes, érdemes a bokrok között körülbelül egyméteres távolságot tartani. A gyomlálás és kapálás a cukkini esetében is elengedhetetlen. Növénytársításban jól beilleszthető, remekül érzi magát a zeller, a kukorica, a hagyma és a retek mellett. Viszonylag kevés kár­tevője és betegsége ismert, de esős nyarakon a lisztharmat károsíthatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában