Csongrád-Csanád megye

2021.08.26. 09:15

Több száz műszaki mentéshez riasztották a szegedi tűzoltókat

Majdnem 300 műszaki mentésnél kellett segíteniük a szegedi tűzoltóknak az idei első félévben. Ezzel a tizedikek az országos listán, amire egyébként a makóiak, a hódmezővásárhelyiek és a szentesiek is felkerültek. Műszaki mentést legtöbbször balesetekkor kérnek a katasztrófavédelemtől.

Suki Zoltán

20210805 Gyula Gyulára is lecsapott a szélvihar Gyulán elsősorban a város északnyugati részét érintette az óriási erejű szél. Végül a tűzoltók elhárították a bajt. Fotó: Kiss Zoltán KZ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Illusztráció: Kiss Zoltán / MW

Mozgalmas volt az egyik júniusi hétvégéjük a megyei tűzoltóknak. Először baleset történt az M43-as autópályán, két autó karambolozott az 50-es kilométerszelvényben. A makói és a hódmezővásárhelyi tűzoltók áramtalanították a járműveket, és le is vontatták őket az útról. Kicsivel később három helyen is lehasadt faágak akadályozták a közlekedést. Szegedről, Makóról és Hódmezővásárhelyről is érkezett bejelentés. A műszaki mentéseket a városok hivatásos tűzoltói rövid idő alatt elvégezték.

Ez csak két eset az idei első félévből, amikor nem tüzet oltani hívták a tűzoltókat, hanem úgynevezett „műszaki mentési” feladatot kaptak. Az ilyenből bőven akad, hiszen sajnos még mindig sok baleset történik, és ha jön egy nagyobb vihar, akkor is a katasztrófavédelem munkatársai mennek először segíteni.

A Tűz- és katasztrófavédelmi szakkönyvtár munkatársai most megszámolták, hogy a tűzoltóságokat mennyi ilyenhez riasztották idén januártól június végéig.

A beavatkozások számát harmincnál húzták meg, de még így is jóval száz felett vannak tűzoltóságok a listán. A szegediek a maguk 299 kivonulásával éppen a tizedikek lettek. Nagyvárosok közül csak Debrecen, Miskolc, Pécs és Győr előzi meg őket, és néhány fővárosi kerület.

De rajta van a listán a hódmezővásárhelyi hivatásos tűzoltóság is, akiket 82-szer riasztottak műszaki mentéshez. Érdekes, hogy a makóiakat is pont ennyiszer hívták segíteni, a szentesieket pedig 65 alkalommal riasztották a helyszínekre.

Az országban összesen 14 ezer 457 beavatkozást igénylő műszaki mentés volt ebben az időszakban. Négyszáznál többször a főváros VIII. kerületében, Debrecenben és Miskolcon dolgozó tűzoltókat riasztották. A 300 felettiek klubjába pedig Pécs, és Budapest XIV., XI., valamint XIX. kerülete tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában