Szeged

2021.08.18. 13:39

Több tízmilliós lakásokat adna el a város

Lakások eladásáról, bérlemények meghosszabbításáról és az IKV üzlethelyiségekkel kapcsolatos bérleti-díjszabásáról is tárgyaltak szerdán a szegedi közgyűlés Pénzügyi és Vagyongazdálkodási bizottságának ülésén.

S. Z.

20210131 Szeged városháza fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Megint megpróbálja bérbe adni a szegedi önkormányzat a Híd utca 6. szám alatti üzlethelyiséget – derült ki a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási bizottság szerdai ülésén. A 463 négyzetméteres ingatlanért bruttó 2 millió 138 ezer forintot kérnek havonta. Ezen kívül még 16 garázst, üzlethelyiséget és irodát is megpályáztatnak, ha jóváhagyja az előterjesztést a közgyűlés is.

Elővásárlási kérelem érkezett tíz nagy értékű önkormányzati lakás bérlőjétől. Ebből csak nyolc lakás elővásárlását támogatták.

Köztük a legdrágább a Stefánián van. Annak a 124 négyzetméteres ingatlannak a forgalmi értéke több mint 61 millió forint. Érdekesség, hogy egy Berzsenyi utcai lakás eladását azért nem hagyták jóvá, mert a bérlő ellen csalás miatt eljárás folyik a Székesfehérvári Járásbíróságon.

Eladásra pályáztattak meg további tíz üres lakást is, ezek azonban jellemzően komfort nélküli, rossz állapotban lévő ingatlanok, amelyekből három a Pozsonyi utcában, három a Párizsi körúton van, de lehet pályázni például egy Füredi utcai lakásra is.

Kisebb vita alakult ki az egyik IKV-t érintő napirendi pontnál, amelyik arról szólt, hogy mi alapján számolja a városi ingatlangazdálkodási cég például az üzlethelyiségek bérleti díját.

Chovanecz Kata fideszes képviselő beszélt arról, hogy több vállalkozó is panaszkodott neki az IKV eljárásáról. Azt mondta, hogy több üzlethelyiség is azért áll üresen, mert az IKV nem volt kompromisszumkész a korábbi bérlőkkel, akik pedig vitték volna a vállalkozást, ha engednek a bérleti díjból.

Az IKV illetékese azt mondta, hogy konkrét példák nélkül nem tud érdemben válaszolni a kérdésre. Viszont szerinte a cég figyelembe veszi, hogy hol mennyire van központi helyen az ingatlan, mekkora az alapterülete, és, hogy milyen a műszaki állapota.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában