Előbb volt Szegeden fürdő, mint gyógyvíz

2021.09.06. 18:30

125 éves a szegedi Anna fürdő

1896. szeptember 6-án, azaz éppen 125 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az Anna fürdő, az itt található gyógyvíz tette fürdővárossá Szegedet.

K.R.

20210318 Szeged Anna fürdő fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Forrás: Archív fotó

Fotó: Kuklis István

Előbb volt fürdő, mint gyógyvíz

A szegedi fürdő létrehozásának ötlete és kivitelezése is megelőzi időben magának a szegedi gyógyvíznek a felfedezését. Mielőtt építkezésbe fogtak volna, a város Ádok Istvánt bízta meg, hogy a méltán híres török fürdőkultúrát tanulmányozza. A Tisza Lajos körúti telket, ahol az Anna fürdő ma is áll, az 1890-es évek elején vásárolták, a fürdő kiépítésére írt pályázatot Láng Adolf és Steinhardt Antal tervezőpáros nyerte el. Azonban korán kiderült, hogy nagyszabású tervük meghaladja a költségvetési keretet, így az eredeti terveket teljes egészében sosem valósították meg.

A fürdőt 1896. szeptember 6-án, a milleniumi ünnepségek keretében nyitották meg.

Láng Adolf Prágában született, iskoláit Bécsben végezte. Először 1870-ben került Budapestre, majd később ismét visszatért, ekkor társult Steinhardt Antallal. A szegedi fürdőn kívül ő tervezte a Móra Ferenc Múzeumot, a Pécsi Nemzeti Színházat és a pécsi városházát is.

A fürdő első üzemeltetője egy szentesi vállalkozó Antal József volt. A kivitelezés hiányosságai és a működés rengeteg pénzt emésztettek fel, ezért már a század első éveiben jelentős átépítéseket végeztek.

Feltör a gyógyvíz

1927-ben közel 1000 méteres mélységű kutat fúrtak, melyből melegvíz tört fel. Hamar kiderült, hogy „csodavizet” találtak. A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, olyan magas az ásványi anyag koncentráció, hogy első osztályú gyógyvíznek számít.

Az 1950-es évektől további átalakítások fejlesztések történtek a fürdőben, bevezették az iszapgyógyászatot, valamint a betegek gyógyítása állami támogatással folyt.

Legendák terjedtek a víz gyógyhatásáról, több korabeli esetet jegyeztek fel, melyek arról szóltak, a víz hatására múltak el a fogyasztók egyes betegségei. Hogy valóban a víz vagy a hit ereje segített, az vitatott. Mai tudásunk szerint annyi bizonyos, hogy gyomorbántalmakra, ízületi betegségek gyógyítására alkalmas a víz.

A Tisza Lajos körút és a Kossuth Lajos sugárút kereszteződésében található kútról elterjedt, hogy a fürdő elhasznált gyógyvize folyik ki, ám ezt a fürdő vezetősége többször cáfolta, csupán városi legenda.

Ki volt Anna?

A víz és fürdő nevét Patzauer Annáról, a palackozott gyógyvíz értékesítőjének, Patzauer Dezsőnek lányáról kapta. „A kereskedő a szegedi hőforrás gyógyvizét Anna nevű lányáról Anna ásványvíznek nevezte el. Két formában, természetes gyógyvízként és szénsavas üdítővízként hozta forgalomba. A Délmagyarországban 1938. február 23-tól kezdték hirdetni.”

A fürdő építészeti stílusát tekintve eklektikus, legutóbb 2004-ben végeztek teljes körű felújítást, de az eredeti stílusát teljes egészében meghagyták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában