Fejlesztések

2021.09.10. 16:17

A határvárosi funkciót erősítenék Mórahalmon

Mórahalom a következő időszakban a határvárosi funkció erősítését helyezi fejlesztései középpontjába – jelentette ki Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester pénteken a homokháti kisvárosban.

MTI

20201230 Mórahalom városkép képen: Mórahalom tábla, háttérben a Kolo szerb kulturális központ fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István (archív fotó/illusztráció)

A nyugat-balkáni térség kapujában található város intézményi, infrastrukturális és gazdasági fejlődését meghatározza elhelyezkedése – mondta a polgármester az Európai Unióval kapcsolatos tájékoztatási tevékenységét a 2021 és 2025 közötti időszakban is tovább folytató Europe Direct Szeged által szervezet szakmai rendezvényen.

A következő évek fejlesztései között meghatározó lesz a digitalizáció. A település elsősorban nem újabb ipari parkok kialakításában gondolkodik, hanem a digitális alap-infrastruktúra megteremtése mellett a többi közt olyan fejlesztésekben, melyek segítenek összekapcsolni a magyar-szerb határ két oldalán található vállalkozásokat – hangsúlyozta politikus.

Nógrádi Zoltán a helyben lakók életminősége szempontjából kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a természeti környezet megóvását segítő beruházásokat is.

Mint mondta, ezek később turisztikai vonzerőt jelenthetnek a térség számára. Példaként a Nagyszéksós-tó rehabilitációját említette, ahol negyvenöt fiatal tehénből és borjúból álló bivalygulya telepítésével állították helyre a vizes élőhelyet, amely ma már jelentős számú turistát vonz, és ahova 1,7 milliárd forintos beruházással bemutatóközpontot terveznek.

A térség jövője szempontjából meghatározó az integrált vízgazdálkodás megvalósítása. A Homokhátság vízpótlása mellett gondoskodni kell a lehulló csapadék visszatartásáról, illetve a turisztikai célra kitermelt – ezért nem visszasajtolható – termálvíz kezeléséről is – fejtette ki a polgármester. Hozzátette: ezzel a következő években a kisváros térségében 2 ezer hektárra növelnék az öntözött területek nagyságát.

A Europe Direct Szeged a Magyarországon 17 megyeszékhelyen, unió szerte 424 helyszínen működő tájékoztatószolgálat része, amely célja, hogy közelebb hozzák a lakossághoz az EU-val kapcsolatos témákat. A magyar hálózatban a szegedi az egyetlen olyan iroda, melynek befogadó szervezete felsőoktatási intézmény, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában