Öttömös

2021.09.13. 14:00

A marhából is vadételt főztek a vadásznapon – Galéria

Főzőversennyel, agárbemutatóval és lőszimulátorral is várták az érdeklődőket az idei öttömösi vadásznapon. A családi programsorozaton több bográcsnyi pörköltet ingyenesen osztottak szét a látogatók között.

Timár Kriszta

Öttömös 2021.09.11. Csongrád - Csanád megyei vadásznap, műnyulas kutyafuttatással. Magyar agár fajtabemutatással fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Megyei vadásznapot rendeztek szombaton Öttömösön. A program célja, hogy a helybeli vadászok közösséget tudjanak építeni. – Ezen a rendezvényen adjuk át az éves kitüntetéseket, valamint méltatjuk a megyei és országos versenyen díjazott vadászainkat. Emellett immár harmadik éve családi nappá bővítettük a programsorozatot, hogy a vadászatot és annak hagyományait közelebb vigyük a nagyközönséghez is, illetve lehetőséget biztosítsunk arra, hogy olyanok is megkóstolhassanak vadételeket, akiknek erre egyébként nincs lehetőségük – mondta el Gémes László, az Országos Magyar Vadászkamara Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezetének elnöke.

A rendezvényen 16 vadásztársaság főzött, az elkészült ételekből pedig hat bográcsnyit szét is osztottak a vendégek között.

Nem csak vadételek rotyogtak, a ruzsaiak például csülök- és körömpörkölttel készültek, de láttunk pacal- és marhapörköltet is. – Ez vastag lábú fürj – mutatta be levesének alkotóelemét Szekeres Sándor, aki a mórahalmi Árpád Vezér Vadásztársaság képviseletében főzött. Az egyébként marhafarok­levesről még azt is megpróbálta elhitetni velünk, hogy a benne bugyogó hagyma a fürjtojás – nem sok sikerrel. Miután lelepleztük, azért elárulta, készül vadétel is: szarvas- és őzpörkölt.

 

Miközben készültek az ételek, zajlottak a szakmai programok is. Volt beszélgetés a vadkárokról és vadászkutya-bemutató is. Miközben az agarak lelkesen kergették a műnyulat, olyan érdekes információkat is meg lehetett tudni, miszerint

ez a kutya akár száz méterről is kiszúrja a mozgó prédát, és több kilométeren keresztül képes futni utána.

Az agarászat egyébként hagyományos vadászati mód, többek között rókára és nyúlra is lehet vele menni.

A gyerekeket ugrálóvár várta, és a vadászatot is bárki kipróbálhatta, egy szimulátoron bármilyen vadra lehetett lőni. Az önkormányzat pedig az elmaradt spárgafesztivált is pótolva helyi értékeit mutatta be. Sütöttek spárgapuffancsot, volt savanyított spárga és helyi mézeskalácsüzemük termékeit is meg lehetett ismerni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában