Az Ápolás Extra Egyesület nyugdíjasházába

2021.09.04. 07:00

Az angol királynő Dócra küldött üdvözletet

Soha nem érkezett még olyan különleges levél Dócra, mint amit a napokban kézbesített a helyi postás: az angol királyi család nyári rezidenciájáról kaptak királynői üdvözletet a helyi nyugdíjasház lakói. Két hónapja írtak az uralkodónak, a jelek szerint pedig II. Erzsébet kezébe is eljutott személyes hangvételű levelük.

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

Az Ápolás Extra Egyesület egy kedves, családias hangulatú nyugdíjasházat működtet Dócon. Bajusz Lili ápolási igazgató és Rostás Norbert, az egyesület elnöke évekig Angliában dolgoztak idősgondozóként, az ott szerzett tapasztalataikat felhasználva hozták létre angol mintára egy magánházban vállalkozásukat.

Mentalitásuk, hitvallásuk már a bejárati aj­tóval szemben kifüggesztett tábláról látszik: azt mondják, nem az idősek laknak a munkahelyükön, hanem ők dolgoznak a szépkorúak otthonában.

A személyre szabott törődés mellett számtalan csoportos programot is szerveznek, a koronavírus miatti bezártság idején azonban beszűkültek a lehetőségeik, így bevezették a közös filmnézéseket.

– Végignéztük a Korona cí­­mű sorozatot, ennek köszönhe­tően alaposan megismertük a brit uralkodócsaládot. Sok la­­kónkat megragadták azok a jelenetek, amelyek a levelezésekről szólnak: a szép, pecsétes papírok és a gyönyörű kézírások. Innen jött az ötlet, hogy mi is küldjünk egy levelet a királynőnek. Nyár elején ennek több aktualitása is volt: egyik születésnapját akkor ünnepelték, ő lett a leghosszabb ideje trónon lévő uralkodó, illetve nemrég vesztette el férjét. Így a köszöntés és a gratuláció mellett részvétet is nyilvánítottunk – mesélte Bajusz Lili.

A dóci nyugdíjasház lakói nagyon meglepődtek, amikor a postás megérkezett az angol uralkodó címeres borítékjával. Fotó: Karnok Csaba

Természetesen az angol ki­rálynőnek nem lehet csak úgy levelet küldeni: Norbert alaposan utánaolvasott a témának.

– Kiderült, hogy II. Erzsébet naponta több száz levelet kap, de ezeknek csak egy kis része jut el hozzá: kizárólag a kézzel írt üzeneteket olvassa el, és azok közül is csak azokat adják át neki, amelyek valamilyen szinten egyediek. Ezért egy különleges, rózsaszínes ár­­nyalatú, csillogó levélpapírt választottunk, amire én írtam meg a szöveget tűfilccel, mert állítólag nekem a legszebb a kézírásom – nevetett.

A levél mellé pedig csatoltak egy fotómontázst is, amelyen a nyugdíjasház lakói szerepelnek, majd a küldeményt elvitték a dóci postára.

Talán már el is felejtették sokan ezt a júniusi akciót, né­­hány napja azonban megje­lent a postás, egy királynői bé­­lyegzős borítékkal a kezében. A balmorali kastélyból jött le­­vél, Elizabeth Leemingtől, a királynő első számú asszisztensétől, aki a királynő köszönetét tolmácsolta a levél és a fotók kapcsán.

– Mi a Bu­cking­ham-palotába címeztük a levelet, a királynő a postázás időpontjában ugyanis még ott tartózkodott. Ezek szerint azt méltónak találták rá, hogy az időközben a nyári rezidenciájára átköltözött királynő után küldjék, és elmondhatjuk, hogy azon néhány szerencsés közé tartozunk, akinek az írása valóban eljutott az angol uralkodóhoz. Nagyon büszkék vagyunk erre, és hatalmas megtiszteltetésnek érezzük – mondta Rostás Norbert, aki elárulta: a levél hamarosan bekeretezve kikerül majd a nyugdíjasház folyosójának falára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában