Márki-Zay ezek szerint nem elégedett, jobb szolgáltatást szeretne

2021.09.03. 18:45

Bérbe adnák a város konyháját

Bérbe adná a hódmezővásárhelyi önkormányzat a Bajcsy-Zsilinszky út 7–8. szám alatt, vagyis a Kalmár-középiskolában működő napközi konyhát 7 évre, a szerződés pedig további 3 évre meghosszabbítható lenne. A városi ellenzék ezt nem nézi jó szemmel. Szerintük ideálisabb önkormányzati kézben tartani a feladatot, mert úgy a minőség és az ár fölött is kontrollt gyakorolhatnak.

Kovács Erika

Hódmezővásárhely 2021.09.02. City magazin Képen: Hódmenza Fotó: Török János TJ DM délmagyar

Fotó: Török János

Magánszolgáltatóra bízná a Baj­­csy-Zsilinszky út 7–8. szám alatt működő napközi konyha működtetését a vásárhelyi ön­­kormányzat. Az erről szóló pá­­­­lyázat a város honlapján is el­­érhető. A kiírás szerint a pá­­lyázóknak normál étkezés esetén évi 1 568 470 adaggal, diétás étkezés esetén pedig 65 500 adaggal kell számolniuk.

Nem rúghatja MAJD ki a dolgozókat

A szolgáltatást elnyerő cégnek a szerződéskötéskor vállalnia kell a dolgozók továbbfoglalkoztatását. Az átvett dolgozók munkaviszonya munkáltatói rendes felmondással egy évig nem szüntethető meg. A dolgozók bére sem csökkenhet. A pályázat nyertesének vállalnia kell a konyha fejlesztését is, a szerződés hatálybalépését követő év augusztus 31-ig. A főző- és tálalókonyha, egyéb helyiségek használatáért a nyertesnek havi nettó 3,75 millió forint bérleti díjat kell fizetnie. A bérleti díj csak az első 12 hónapban fix, utána a KSH fogyasztói árindex szerint változik, és a rezsit nem tartalmazza.

A polgármester 30-40 milliós hasznot remél

A „csomag” része lehet a Serháztér utcában működő Kovács-Küry Időskorúak otthona 1800 adag kapacitású konyhájának működtetése is, annak bérleti díja évi nettó 45 millió forint lenne, és a nyertes pályázónak itt is fejlesztéseket kellene végrehajtania.

– A legjobb megoldást keressük a város számára. Megpályáztattuk a napközi konyha üzemeltetését. Ha minden jól megy, a számításaink szerint akár 30-40 millió forintot is hozhat ez a tranzakció – mond­­ta lapunk megkeresésére Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

– Megbízható, jó szolgáltatót szeretnénk kiválasztani. Ha nem lesz ilyen ajánlat, akkor marad a mostani rendszer – vá­­zolta a polgármester.

Az önkormányzati napközi konyhát korábban a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt.-hez tartozó Hód-Menza Nonprofit Kft. mű­ködtette. Az önkormányzat tavaly ősszel az intézményi forma mellett döntött, és létrehozták a Hódmezővásárhelyi Közoktatási Intézményt, ami januártól működik. Az indok a gazdaságosság volt. Most kiszerveznék a feladatot, vagyis magánvállalkozásra bíznák.

– Olyan vállalkozásra bíz­­nánk a feladatot, amely pro­fi, nagyobb beszerzéssel, na­gyobb tapasztalattal dolgozik, és hatékonyabb, jobb szolgáltatást nyújt. Ez a terv – nyilatkozta a vásárhelyi polgármester.

Cseri: Nem lesz kontroll az árak felett

Cseri Tamás fideszes önkormányzati képviselő viszont úgy látja, hogy folytatódik a város leépítése, a szemétszállítás után most a közétkeztetést is kiszervezné a városvezetés.

– Korábban a város arra tö­­rekedett, hogy minél több szolgáltatás legyen önkormányzati tulajdonban, hiszen így a minőség és az árak felett is kontrollt lehetett tartani. Ha kiviszik a feladatot a „piacra”, a városnak kevésbé lesz beleszólása – emelte ki Cseri Tamás, aki áremeléstől tart, és úgy látja, hosszú távon ez nem lesz a város javára.

– Márki-Zay Péternek úgy lát­­szik, minden, a város életével kapcsolatos dolog probléma és teher. Ő most jobbra-balra kampányol, nincs ideje Hódmezővásárhellyel foglalkozni – hangsúlyozta az önkormányzati képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában