Szeged

2021.09.03. 11:28

Elszállítják a Holt-Tiszától a legszennyezettebb iszapot

Mégsem a helyszínen deponálják majd a Gyálai-Holt-Tisza iszapjának legszennyezettebb részét, mintegy 23 ezer köbmétert veszélyes hulladékként elszállítanak. A pilotteszt véget ért, jöhet a közbeszerzés, a rehabilitáció 2022 tavaszán kezdődhet.

Farkas Judit

Fotó: Karnok Csaba

Februárban még zajlott a rehabilitációt megelőző pilotteszt a Gyálai-Holt-Tiszánál, amellyel az iszap megtisztításának legcélravezetőbb módját határozták meg. Megkérdeztük az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságot, milyen eredménnyel végződött a teszt, és mikor kezdődhet a rehabilitáció.

Kozák Péter, a társaság igazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy a pilotteszt, amit a Gyálai-Holt-Tisza kármentesítése projekt keretében végeztek, valóban befejeződött. Eredményei alapján elkészült a műszaki beavatkozási terv, amely a holtág teljes Fekete bögéjét érinti. A terv hatósági engedélyeztetése is lezárult, az abban foglaltakat jóváhagyták.

Veszélyes hulladék

Kozák Péter magáról a műszaki beavatkozásról elmondta, a Feketevíz beavatkozással érintett mederszakasza a 15+630 és 18+660 csatorna-kilométerszelvények között található.

A lakosság számára valószínűleg megnyugtató, hogy a legszennyezettebb iszapot nem a helyszínen deponálják.

A beavatkozás során a szennyezett iszap azon részét, amelynek összes ásványi szénhidrogén (TPH) és policiklusos aromás szénhidrogén (PAH) koncentrációi a legmagasabbak, úgynevezett hidromechanizációs kitermelést és víztelenítést követően, veszélyes hulladékként szállítják el a területről a kezelőhöz. Ennek – víztelenítés előtti – mennyisége várhatóan mintegy 23 ezer köbméter lesz. A fennmaradó szennyezett iszapot a holtág medrében, a jelenleg két mederágból álló középső harmadban kezelik majd, ez összesen megközelítőleg 49 ezer köbmétert érint.

Baktérium és műtrágya

Kiderült, a bal oldali mederág és a köztes sziget nagyrészt tiszta anyagából egy 22 méter széles, mintegy 850 méter hosszú zárt iszapkezelő teret hoznak létre.

Ezt úgy alakítják ki, hogy megakadályozzák a csurgalékvíz átszivárgását. Ezen a téren hajtják végre a biodegradációs kezelést, ami az iszap szennyezőanyag-koncentrációit a határértékek alá csökkenti. A kezelést baktérium oltóanyaggal és NP mű­­trágya adagolásával végzik majd műszakilag megfelelően kialakított manipulációs kazettákban, 1000–5000 köbméteres kezelési egységekben. A munkálatok alatt folyamatosan üzemel a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő monitoringrendszer, ami a levegőt, a bűzt, a zajt és a felszín alatti vizeket vizsgálja.

Tavasszal kezdődhet

Miután a kezelést befejezik, a területen maradó iszapot kitermelés és megtisztítás után a mederben helyezik el. Az északi és déli szakaszon ez a jelenlegi mederkontúrok helyreállításával történik, a középső harmadban a csapadékvizek, belvizek levezetésére alkalmas rendezett jobb oldali mederág meghagyása mellett.

Kozák Pétertől, az ATIVIZIG vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a kármentesítés befejezésének határideje nem változott. A beavatkozás megkezdése a közbeszerzési eljárás végeztével jövő év tavaszára várható, míg a projekt befejezésének határideje továbbra is 2023 vége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában