Szeged

2021.09.10. 19:08

Gripenekkel tisztelegnek Magyari Béla űrhajós előtt – Fotók

Restaurált vadászgépet neveztek el Magyari Béláról, a Szojuz–36 űrhajó tartalékszemélyzetének tagjáról. Ezzel a ceremóniával kezdődtek el a repülőnapok Szegeden. A honvédség Gripenjei is megjelentek az égen, este pedig látványos show várta a látogatókat.

Kiss Anna

Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Egy különleges MiG-21U vadászgép névadó ceremóniájával nyitotta meg kapuit a Szeged International Airshow pénteken. A restaurált vadászgép Magyari Béla űrhajós nevét viseli a jövőben, ezzel tisztelegnek előtte. Az eseményt a Magyar Honvédség által küldött Gripenek tették még emlékezetesebbé, a ceremónia részeként húztak át az égen.

Az eseményen jelen volt Farkas Bertalan űrhajós is, aki arról beszélt, hogy nagyon jó kapcsolatot ápoltak Magyari Bélával, akivel sakkoztak, fociztak és teniszeztek is közösen, tehát nemcsak az űrhajózás volt közös az életükben.

Felidézte azt a napot is, amikor eldőlt, hogy az űrbe ő mehet Valerij Kubaszovval, a helyettesítésre pedig Magyari Bélát és Vlagyimir Dzsanibekovot jelölték ki.

Ez még szorosabbá tette a barátságukat, Magyar Bélán keresztül tudta a kapcsolatot tartani a családjával.

 

Mint elhangzott: a MiG-21U sugárhajtású repülőgép 1964-től 1984-ig volt hadrendben Magyarországon. Különlegessége, hogy nem a megszokott terepfestést kapta, hanem a Magyar Honvédség által jóváhagyott kísérleti festésben pompázik.

Idén a Pintér Művek Haditechnikai Park és Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület jóvoltából péntektől vasárnapig látható a szegedi repülőtéren.

A tegnapi ceremónián Farkas Bertalan mellett részt vett Magyari Béla családja is, továbbá az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület tagjai és a volt század is. Koszorúkat helyeztek el a repülőgép előtt.

A nap folytatásában látható volt például Luca Bertossio vitorlázó műrepülő világbajnok is, aki a gravitációt meghazudtolva, motor nélkül rajzolt az égen. Továbbá óriás robbanással és pirotechnikával, valamint egy Magyarországon soha nem látott éjszakai látványshow-val várták az érdeklődőket.

Ma és holnap is szórakoztató programokat kínálnak a reptéren, de nemcsak a földről nézve lesznek érdekesek a programok, hanem fentről nézve Szegedet is megcsodálhatják majd a kilátogatók. Egész hétvégén lehetőség lesz 8-10 perces sétarepüléseken részt venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában