Már csak két beruházás nincs kész

2021.09.24. 12:28

Jelentős beruházások zajlanak Kisteleken

Az elmúlt hétéves, 2014-től 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban több jelentős beruházás és fejlesztés valósult meg Kisteleken, a legnagyobb a 729,5 milliós, a közelmúltban befejeződött zöldváros kialakítása volt. Akadt olyan projekt, amely a járás többi települését is érintette és érinti.

Imre Péter

A piac bár elkészült, a projekt pénzügyi zárása még hátravan. Archív fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

– A 2014-től 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklust érintő, nagyrészt európai uniós támogatású beruházásaink kettő kivételével befejeződtek. Az egyik a bölcsőde fejlesztéseként a minibölcsőde építése, a másik a 400 millió forintos gyerek­esély-pályázat, amely még 2 évig tart, és érinti a járás minden települését. Utóbbi táborokat, képzéseket, kirándulásokat tartalmaz a felzárkóztatásra szoruló gyerekeknek – közölte Domonics János, Kistelek alpolgármestere. Hozzátette, még nem zárult le a piacbővítés sem, bár az építkezés már hónapokkal ezelőtt befejeződött, de a pénzügyi zárás még folyamatban van.

Domonics János elmondta, a ciklusok első három éve az előkészítéssel, a tervezéssel, a pályázatok beadásával telik, ezek után startolhat a megvalósítás. Kisteleknek az említett még folyamatban lévőkön kívül több mint 20 pályázata, projektje van, amely már papíron, pénzügyileg is teljesült. A közelmúltban zárult a legnagyobb, a 730 milliós zöldváros-kialakítás, amely főleg a négy főutcát, azok környezetét újította meg, varázsolta virágosabbá és zöldebbé a helybeliek nagy örömére.

A piac bár elkészült, a projekt pénzügyi zárása még hátravan. Archív fotó: Frank Yvette

A sorban a második az ipari park infrastruktúrájának fejlesztése, a szennyvízcsatorna-rendszer, az ipari szennyvíztelep és tisztító építése volt 517 millióért.

– Utóbbi próbaüzeme még tart

– jegyezte meg az alpolgármester. Hozzátette, a kollégium épületében 21 szociális bérlakást alakítottak ki, illetve ennek a 200 milliós pályázatnak a részeként 18 helyi fiatalt segítettek 1-től 5 millió forintig terjedően vállalkozásuk beindításában.

A termálfürdő fejlesztéséről is többször írtunk: először új, 160 négyzetméteres épületszárnnyal, ezzel együtt új szolgáltatásokkal bővült, majd az öltözőt bővítették, újították fel és csinosították, korszerűsítették a fürdőrészt. Előbbinél a szerb–magyar közös projekt 351 ezer eurós volt, utóbbi 20 milliós forrásból valósult meg, amihez 10 százalék önerő társult. Jelentős volt még a már citált 115 millió forintos piacbővítés és a polgármesterei hivatal energetikai modernizálása 112 millióért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában