Csongrád-Csanád megye

2021.09.23. 17:28

Keresik a megye tortáját

Csongrád-Csanád megye tortája versenyt hirdetett a megyei önkormányzat. Régióinkra jellemző gyümölcsökkel, zöldségekkel, fűszerekkel és ízvilággal készült édességeket vár a zsűri, amelyeket a döntősöknek élőben kell majd elkészíteniük. A megye tortáját jövő márciusban mutatják be a nagyközönségnek.

T. K.

Fotó: Kuklis István

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat különleges versenyt hirdetett Trianon 101. és a megye névváltoztatásának első évfordulója alkalmából: keresik a megye tortáját. Az erről szóló tegnapi sajtótájékoztatón Polner Eörs, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta, egy tavaly elnyert pályázat részeként valósítják meg a programot, amelynek célja a helyi identitás és a megyei gyökerek erősítése.

– Célunk, hogy a helyi cukrászoknak lehetőséget biztosítsunk arra, hogy megmutassák tehetségüket, illetve a különböző járások sajátosságait – magyarázta.

Csongrád-Csanád megye tortájában ugyanis itteni gyümölcsöket, zöldségeket, fűszereket és a jellegzetes, helyi ízvilágot keresi majd a zsűri.

Ilyen megmérettetés korábban még soha nem volt az országban. A verseny szakmai védnökségét Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke látja el, akinek a Magyarország Tortája versenyben immár 15 éves tapasztalata van. Nem véletlen, hogy a verseny kiírása és lebonyolítása is hasonló lesz.

Fotó: Kuklis István

– November 15-éig fogadjuk a nevezéseket cukrászdáktól recepttel és pontos technológiai leírással. A zsűri, amelynek szakmai tagjait az ipartestület delegálja, ez alapján választja ki a járásonkénti egy-egy tortát, illetve a szegediből kettőt, amelyek a második fordulóba jutnak. Az alkotóknak a döntőben élőben kell majd elkészíteniük tortájukat – beszélt Erdélyi Balázs a lebonyolításról.

Csongrád-Csanád megye tortáját jövő márciusban mutatják majd be a nagyközönségnek Ópusztaszeren, egy nagyszabású rendezvény részeként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában