Csongrád-Csanád megye

2021.09.30. 16:03

Kivégezzük a sünöket az őszi avarégetéssel

A levegő minősége volt a fő érv, ami miatt idén január óta tilos avart égetni, de a sünök is jól járnak a rendelkezéssel. Gyakran keresnek avarkupacban téli menedéket, és nem élik túl, ha rájuk gyújtják a szállásukat.

Farkas Judit

Avart égetni ma már tilos, a légszennyezés mellett az állatokat is elpusztíthatja. Fotó: Matey István/MW

Fotó: Matey István/MW

A lehullott levelek közé bújó óriási sün arra is felhívja a figyelmet: nem kell eltüntetni minden avarkupacot, hiszen ezek jó telelőhelyek lehetnek a hasznos tüskés állatoknak – írtuk, amikor arról írtunk, hogy elkészült az óriási sün az odesszai fűtőmű falán.

Avart égetni ma már tilos, a légszennyezés mellett az állatokat is elpusztíthatja.
Fotó: Matey István/MW

Január elseje óta törvény tiltja az avarégetést a települések belterületén, aminek oka elsősorban a légszennyezés. Ezzel a témával szintén sokat foglalkozott már lapunk, megírtuk többek között, hogy 50 kilogramm avar elégetése egy egész kistelepülés levegőjét erősen szennyezheti. A levegőbe kerülő szennyező anyagok mellett védett állatokat is kivégezhet, aki a tilalmat nem tartja be.

A nálunk honos keleti sün természetvédelmi értéke példányonként 25 ezer forint.

Az utóbbi években a Magyar Madártani Egyesület és a Fővárosi Állat- és Növénykert is jó tanácsokkal látta el a lakosságot a lombhullás idejére, mert a sünök szeptember végén, októberben keresnek maguknak téli menedéket.

Gyakran vackolják be magukat a kertekben, köztereken összesöpört avarkupacokba: azt javasolták, égetés előtt forgassák át jól a kupacokat, nehogy esetleg egy téli álomra készülődő süni is bennégjen.

Ma már egyébként is tilos az égetés, és egy hasznos megoldás helyette kertes házaknál, társasházaknál a komposztáló.

A Magyar Madártani Egyesület közleményéből kiderült, hogy a komposztálóláda jó téli menedék lehet a sünöknek, ha az aljára több rétegben elhelyezett vastag ágakból búvóhelyet alakítunk ki. Még a modern, szekrényes komposztálóból is jó sünmenedék lehet, ha van rajtuk egy kellő méretű bebúvónyílás, de lehet kitenni fából készült, levehető tetejű sünszállást is száraz levéllel, fűvel bélelve.

A nálunk honos keleti sün minimum 15, maximum 30 centisre nő meg, a legnagyobb példányok súlya az 1900 grammot is elérheti. A teleléshez közeledve megszaporodnak az állatkertekbe, természetvédelmi mentőközpontokba beszállított sünök.

A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy azokat az ép állatokat kell menteni, télre befogadni, amelyek november elejére nem érik el a 30 deka­grammos súlyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában