Hétfőtől péntekig ellenőriznek

2021.09.27. 09:23

Közúti mérés Szegeden

A járművek környezetvédelmi állapotát mérik fel a szakemberek. Vizsgálatra rendelhetik be az erősen szennyező gépkocsikat.

delmagyar.hu

A légszennyezésért az autósok is felelősek. FOTÓ: KARNOK CSABA

Forrás: Illusztráció

Fotó: Karnok Csaba

A magyar kormány 2050-re klímasemlegessé kívánja tenni Magyarországot, és ehhez a klíma- és természetvédelmi akciótervben is több intézkedéssel ösztönzi az ágazat zöldítését. Ennek keretében a héten Budapesten és három vidéki városban, Debrecenben, Győrben és Szegeden is.

Huszonötödik alkalommal ellenőrzik közúti mérésekkel a gépkocsik környezetvédelmi állapotát szeptember 27. hétfőtől péntekig Budapesten és három vidéki nagyvárosban. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint az akcióban a járművek esetleges problémáira hívják fel a figyelmet, az erősen szennyező autókat időszakos vizsgálatra rendelhetik be.

Az ITM támogatásával, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló akció negyedszázados múltra tekint vissza. A hagyományos őszi ellenőrzéssorozatban a hazai gépkocsiállomány átlagos környezetvédelmi állapotát mérik fel, a változását vizsgálják és értékelik. Idén is öt napon keresztül végeznek várhatóan 6-700 közúti mérést Budapesten, Győrben, Debrecenben és Szegeden. A területileg illetékes Közlekedési Felügyeletek munkatársai minden nap másutt, a fővárosban 15, a vidéki megyeszékhelyeken öt-öt helyszínen dolgoznak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában