kisgyerekek látogattak az ásotthalmi nagyokhoz

2021.09.15. 17:28

Óvodások ültek be a traktorba a Bedőben – Fotók

A Mórahalmi Napköziotthonos Óvoda Csiga és Méhecske csoportja látogatott el az ásotthalmi Bedő erdészeti iskolába, ahol az intézmény múzeumával és járműparkjával ismerkedtek és traktorokat számoltak.

A. T. J.

Tanulmányi kirándulás. Mórahalmi óvodások ismerkedtek az ásotthalmi Bedő járműparkjával. Fotó: Arany T. János

Már a lépcsőfordulóban rácsodálkoztak egy medvebőrre a mórahalmi óvodások az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium múzeumában, és megvitatták, ez nem is igazi medve. Kisgyerekek látogattak szerda délelőtt a nagy gyerekekhez. A mórahalmi óvoda két nagycsoportja érkezett az erdészeti iskolába.

Rendszeresen jönnek

– A nagycsoportosokkal igyekszünk ellátogatni az erdészeti iskolába egy tanulmányi kiránduláson, hogy a természet szeretetét, a környezetvédelem fontosságát megismertessük velük – magyarázta Bálintné Fülöp Ágnes, a Méhecske csoport vezető óvónője, míg a Bedő múzeuma felé sétáltunk. Igyekeznek minden évszakban felkeresni az erdőt, ahonnan a természet kincseivel – tobozokkal, levekkel – térnek haza.

Leveleket nem, inkább élményeket gyűjtöttek.

Őzikelányok a múzeumban

A múzeumban aztán elkezdődtek a gyermekien bájos beszólások. Először a tárlatvezető, Andrési Pál, az iskola pedagógusa a gyerekek tudásszintjének és lelki világának megfelelően próbálta bemutatni a kitömött állatokat.

Amikor az egyik óvodás kijelentette, hogy ezek nem is igaziak, azt válaszolta neki, hogy de igaziak voltak, csak kicsit meghaltak.

Azt is megtudták a gyerekek, hogy nyuszitápot csak a házinyúl eszik, a vad nem, majd megvitatták az őzikelányok és az őzikefiúk közti különbséget is.

– Hallottatok már a vidráról? – Én nagyon hallottam – felelte valaki. A vidra mellett a pár napos vadmalac, szarka, hamvas varjú, görény, nyest, rétisas, túzok és kócsag preparátumot is megtekintették a kicsik, vitatkoztak kicsit arról, melyik, melyik, majd elmondtak egy mondókát a sünikéről és énekeltek a nyusziról.

Ezek után cseréltek a gyerekek, az eddig a kocsiszínben a járműparkkal ismerkedők jöttek a múzeumba, mi pedig átmentünk Szűcs Attila szakoktatóhoz, aki a villástargoncánál várta egyre élénkebb csapatunkat. Török Levente volt az a szerencsés, aki működés közben ki is próbálhatta a járművet, majd mindenki beleült a vezetőülésbe. A gépzsírszagú gépszínben összesen tizenhárom traktort számoltak össze a gyerekek, megbeszélték, mire lehet használni őket, aztán ismét kipróbálhatták a vezetőülést.

Szeretik korán kezdeni

– Iskolánk az oktató-nevelő munka mellett a környezetvédelmet és a környezeti nevelést igyekszik már a legkisebbek körében elkezdeni. Ha csak a múzeumunkat megmutatjuk nekik, talán már azzal jó hatással lehetünk a gyerekekre, környezettudatosabbak lesznek, és hátha a jövőben közülük néhányan ezt a pályát választják majd – mondta Andrésiné Ambrus Ildikó, az erdészeti iskola igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában