Elektromos autótöltőt raktak össze a versenyre a gyerekek

2021.09.23. 17:35

Robotépítő diákokat köszöntöttek

A World Robot Olympiad magyarországi döntőjén dobogós helyezéseket elérő szegedi diákokat és felkészítő tanárukat köszöntötték csütörtök délután a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.

Kovács András

Szeged – 2021.09.23. Robotolimpián sikeresen szereplő diákokat köszöntött a kamara. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanulói két első, egy második és egy harmadik helyezéssel tértek haza a robotikai verseny országos döntőről – mindannyiuk felkészítőtanára Özvegy Judit volt.

Az Open kategória, Wedo korosztályban a Lords of the robot gárdája (Sadler Sebestyén, Sadler Simon és Olár Viktória) szerezte meg az első helyet. Az Open Elementary-ben pedig a dobogó mindhárom fokára a szegediek állhattak fel. A Charlie's Angels csapata (Manai Delál, Scurrah Linda és Olár Viktória) győzött, a Verhetetlenek együttese (Molnár Gergő, Varga Vencel és Szemerédi Csongor) második helyezést ért el, míg a Robot Királyok csapata (Mohr Lili, Tóth Hanga és Kurucsai Hunor) harmadik lett.

A tanulókat és tanárukat Kőkuti Attila, a kamara elnöke köszönte és arról beszélt, hogyan kerültek a robotika világába.

 

– Évekkel ezelőtt már látszott, hogy az informatika és a robotika fejlődése megváltoztatja majd a világot, erre fel is hívtuk a vállalkozások figyelmét. Nagyon fontos, hogy az iskolások is minél előbb megismerkedjenek a számítástechnikával és a robotikával. Ezért minden ilyen versenyt segített és ezután is minden lehetséges eszközzel támogat a kamara, mert ez a jövő – mondta.

Sikeres tanulók a kamarában. Fotó: Karnok Csaba

Vincze Istvánné igazgatóhelyettesnek és Majó-Petri Zoltánnak, a kamara elnökségi tagjának is megköszönték, hogy segítette a diákokat a versenyben. Az angyalok győztes csapatából Viktória és Delál elmondta, a legnehezebb a szöveg megírása, a legbulisabb pedig a robotépítés volt a versenyen.

Elektromos autófeltöltőt készítettek, ami szín alapján érzékeli a kocsikat – megtudtuk, mindkét ötödikesnek kedvenc tantárgya a matek.

– Mindig környezeti problémából indulunk ki, az első program a vakvezető kutya volt, most az elektromos autók töltését járták körül a gyerekek, akik a felkészülés során riportoztak is ennek kapcsán egy autóipari szakemberrel – mondta lapunknak a felkészítő tanár.

Kiderült, minden csapatba kellett legalább egy angolul beszélő diák, ez volt ugyanis a verseny hivatalos nyelve. És persze olyan is, aki ügyes a robotépítésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában