Ízben versenyképes, árban nehezen bír az őszi importdömpinggel

2021.09.11. 07:00

Szép idén a hazai csemegeszőlő

Bőséges idén a felhozatal a csemegeszőlőből a zöldségeseknél, a Mars téri és a nagybani piacon, de a multiknál is széles a választék. Utóbbiak egészen nyomott áron tudják adni az importot, de állja a versenyt az ízben meggyőzőbb hazai termés is.

Kovács András

Szeged – 2021.09.0710. Szezonja van a csemege szőlőnek, bolti árakkal. Képen: Vigh Károlyné szőlőlugasa Pápai utcába. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Forrás: DM

Fotó: Karnok Csaba

Minimum négyféle csemegeszőlője érik mostanában Vigh Károlynénak, aki egy óriási lugast gondoz Petőfitelepen, de ezen kívül is van még szőlője a kertben. A Csabagyöngyén már régen túl van, pénteken a Cardinalt és a Pannónia kincsét is szedte, plusz a lazább fürtű, kisebb szemű muskotályost, ami neki leginkább ízlik.

Vigh Károlynénak bőven termett a szőlője idén. Fotó: Karnok Csaba

Korábban a kapu elé kitett kisasztalon kínálta a szőlőt, mostanában erre már nincs szükség, amit nem eszik meg a család, azért becsöngetnek a visszajáró ismerősök, nem marad rajta a szép gyümölcs. Amit persze metszeni és gyakran permetezni is kell, a munkában azonban időnként segítséget kap unokájától.

Óriási idén a csemegeszőlő választék, csak a tarjáni kispiac elején mindjárt hárman is kínálták.

Az egyik asztalnál szép Pannónia kincsét láttunk, kilónként 600 forintért, a másiknál valamivel csúnyábbat, apróbb szeműt 650-ért. Ugyanennyiért lehetett Saszlát kapni, kétféle színben is, ár/értékarányban azonban a legjobb vétel a muskotályos volt, 400 forintért kilónként.

Fotó: Karnok Csaba

Bent a Spar áruházban szinte sorba álltak 499 forintért árult olasz importra, a Rose red fajta szépfürtű, nagyszemű, tetszetős szőlő volt, megkóstoltuk és édesnek bizonyult. Ennyiért persze, hogy vitték, mint a cukrot csütörtökön kora délelőtt, a szórólapon még ennél is olcsóbb 429 forintos fehér szőlőt akkor későbbre ígérte az eladó.

Ezen túl volt még félkilós kiszerelésű mag nélküli fehér szőlő is, 399 forintos darabáron.

Érdekes, hogy az egyik sugárúti zöldségesnél az ugyancsak olasz import rozé szőlőt több mint kétszer annyiért kínálták, mint a multiban, a szintén szép Saszláért viszont csak 480 forintot kértek.

Szezonja van a csemege szőlőnek, bolti árakkal.
A képen: Zöldséges a Makkos-Erdő soron. Fotó: Karnok Csaba

A Makkoserdő sori zöldségesnél féltucat szőlőt számoltunk össze, legolcsóbban a kifogástalan minőségű Saszlát adták, 499 forintos kilónkénti áron. Volt szép Pannónia kincse is a ládában, mutatósabb és frissebb, mint a tarjáni kispiacon, ezt 699 forintért adták. Természetesen nekik is volt import szőlőjük, egyebek között olasz muskotályos és Egyiptomból érkező rozé is.

Egy gyors ármustrára a Mars téri piacra is beugrottunk és legnagyobb meglepetésünkre a Saszla itt volt a legdrágább, jellemzően 5-600 forint között mozgott az ára. A csúnya Pannónia kincsét 500-ért meg lehetett kapni, a szebbért inkább 650-et kértek kilónként. Érdekességképpen itt is találkoztunk akciós import fehér olasz szőlővel, korrekt minőségben, 690 forintos kilónkénti áron.

 

Nagybani árak

Bőséges a felhozatal a csemegeszőlőből a Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacon is. Egyebek között van bordányi, keceli és gyöngyösi Saszla és Árkádia, 350-400 forintért. A Kiskőrösön termett rozét és a soltvadkerti érésű Pölöskei muskotályt 400-450 forintért adták nagyobb tételben. Az olasz, görög és spanyol import minőségtől és fajtától függően 500-1000 forintba került, a Viktória, az Itália és Red Glob volt a drágább. Még drágább pedig a spanyol magnélküli szőlő, amiért kilónként 1500-1600 forintot is elkértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában