Szeged

2021.09.22. 07:00

Újra bíróság elé állnak a Szeviép-vezérek

Új szakértő maghallgatásával és újabb dokumentumok ismertetésével folytatódhat holnap az évek óta húzódó Szeviép-ügy a Debreceni Törvényszéken. A csődbűntett miatt indult ügyben az ügyészség szerint a szegedi építőipari cég milliárdos vagyonvesztését, és végül bedőlését az okozta, hogy a vádlottak úgy adtak kölcsönöket, hogy esély sem volt a megtérülésre. Emiatt pedig több száz kisvállalkozó ment tönkre.

Suki Zoltán

Szeged, 20191213. Másodfokon, bizonyíték hiányában felmentette a Szeviép-ügy vádlottait a Szegedi Törvényszék. A VÁDLOTTAK NEM LEHETNEK FELISMERHETŐEK!!!! Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország képen: Kovalcsik Éva bíró

Forrás: Archív fotó

Fotó: Frank Yvette

Újra bíróság elé állnak holnap a Szeviép-ügy vádlottai, ezúttal a Debreceni Törvényszéken. Az évek óta húzódó ügynek ez már a sokadik tárgyalása, a sokadik bíróságon. Az ügy azért került Debrecenbe, mert a harmadfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla szerint a Szegedi Törvényszék másodfokú ítélete részben hiányos, felderítetlen, illetve részben ellentétes az ügyiratok tartalmával. Az ítélőtábla álláspontja szerint ezt a részbeni megalapozatlanságot az igazságügyi könyvszakértői vélemény további kiegészítésével, a szakértő ismételt meghallgatásával lehetne kiküszöbölni. Mivel azonban bizonyítási eljárás harmadfokon nem lehetséges, ezért a másodfokú eljárást ismétlik most meg.

Ellentétes ítéletek

Hogy mennyire lesz könnyű, vagy nehéz dolga a debreceni bíróságnak, egyelőre nem tudni, mindenesetre a csődbűntett miatt indult ügyben eddig ellentétes ítéleteket hoztak.

Az elsőfokon eljáró Szegedi Járásbíróság bűnösnek mondta ki a vádlottakat, közülük kettőt öt év két hónap, társukat hat év szabadságvesztésre ítélte. A másodfokon ítélkező Szegedi Törvényszék azonban bizonyítottság hiányában felmentette őket. Ezen az ítéleten szinte mindenki felháborodott. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke elrendelte a Szegedi Törvényszék igazgatási tevékenységének büntető ügyszakot érintő vizsgálatát. Három ember ellen fegyelmi eljárás indult, Tárkány-Szűcs Babettnek a törvényszék elnökének pedig mennie kellett.

Milliárdos bukás

A tíz éve húzódó Szeviép-ügyben csődbűncselekmény miatt emeltek vádat.

A három vádlott férfi volt a vezetője a milliárdos forgalmat lebonyolító gazdasági társaságnak, a Szeviép Zrt.-nek. A cég 2009 elejére került nehéz helyzetbe, és április 18-án fizetésképtelenné vált, júniusban pedig csődeljárás indult ellene.

Az ügyészség úgy látja: a jelentős vagyonvesztést az okozta, hogy a vádlottak igazgatósági tagként egyhangú döntéseikkel 2007-től rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket az észszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon a teljes egészben vagy részben a zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, illetve magánszemélyeknek, sportkluboknak.

A kicsik jártak rosszul

A Szeviép számtalan kisvállalkozásnak maradt adósa. Mivel nem jött létre csődegyezség, a bí­róság 2010 augusztusában elrendelte a társaság felszámolását.

Körülbelül 500 hitelező nyújtotta be az igényét, összesen hatmilliárd forint feletti összegre, és csődbűncselekmény gyanújával nyomozás indult. Végül 2015-ben vádat emeltek három cégvezető ellen.

A bíróságra már csak a másod- és a harmadrendű vádlottat tudják beidézni, mert az ügy elsőrendű vádlottja a korábban elhunyt, ezért az eljárás ellene megszűnt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában